Jump to content

Öt furcsa közhiedelem az alvásról

2018. 07. 31. 18:00

Napi nyolc óra, csönd és nyugalom. A jó alvás titka igazából kevésbé általánosabb.

Az alvástémát ezerféle módon körüljárták már, de valamiért mindig örök kérdés marad, hogy mi a jó alvás titka. Ahány ember, annyi válasz, épp ezért most azt az öt dolgot gyűjtöttük egy csokorba, ami tévhit.

Forró fürdő

Sokan javasolják a fürdőzést, mint relaxáló tevékenységet, ám nem mindegy az időzítése. A korai vagy túl kései fürdőzés ugyanis pontosan ellenkező hatást fejt ki és felpörgeti a szervezetet.

A forró víz ellazítja az izmokat, kitágítja az ereket tehát valóban stresszemnetesíti a szervezetet, ám a fürdőzés után sosem szabad azonnal bebújni a paplan alá, mert a testhő fürdés után magasabb ezáltal az elalvást is gátolja. Testünk az álomba merülés előtt 1-2 °C fokot lehűl (ez az alvás egyik feltétele), a forró fürdőt követően viszont erre nincs lehetősége, ha a fürdőt követően azonnal takaróba bújunk.

Tej?

Nem a legjobb választás az elalváshoz, habár sokak esküsznek rá. A tej azért hathat természetes altatóként, mert a benne lévő egyik aminosav, a triptofán tényleg képes ellazítani, de mellékhatásaként másnap fejfájást, bágyadtságot és allergiát is okozhat.

Tej helyett kortyolj el egy finom, langyos gyógyteát.

Koraesti vacsora

Hat óra után nem szabad enni- tartja a nagy fitnesz bölcselet, ami badarság. A pihentető alváshoz persze nem szabad lefekvés előtt pukkadásig tömni a hasunkat – mert az szintén gátolja az elalvást, és éjszakai felébredéshez vezet a vércukorszint hirtelen váltakozása miatt- ezért 1-1.5 óra teljen el a vacsora és lefekvés között. A korai evés hátránya, hogy mire jönne a megváltó pihenés az éhség is kopogtat. Korgó gyomorral pedig nem lehet egy jót aludni.

Délutáni alvás

A hétvége kiváltságainak egyike, de befolyással van az esti alvási ciklusra? Akkor nincs, hogyha nem besötétítve, pizsamába bújva készülünk a délutáni szunyókára, mert ellenkező esetben a szervezet ébrenlét- alvás fázisa felborul.

8 óra

A friss kutatások szerint egy felnőtt számára az ideális alvásidő 7,5 óra. Persze ez nem kőbe vésett adat, mert mindenkinek eltérő az alvásigénye. Van, aki beéri 5-6 órával, míg másnak a 10 óra is kevés lenne. Épp ezért ne arra törekedj, hogy meglegyen a fix nyolc óra, ha éjfélkor még nem vagy álmos és a reggeli koránkelés sem árt, és ellenkezőleg.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)