Bizonyos ételek olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat egyszóval összetevőket tartalmaznak, melyek természetes módon képesek megerősíteni a szervezetet. Hogy a baciknak esélyük se legyen tönkretenni a napsütötte pillanatokat, vértezd fel magad az omega zsírsavakban, rostokban, A-,B-, C-,E- vitamokban, szelében és cinkben, probiotikumokban gazdag ételekkel, sőt az antioxidánsban dús táplálékok sem hiányozhatnak! Jöjjenek tehát szép sorjában az immunerősítő falatok:
Omega zsírsavak.
Fogyasztásuk azért fontos, mert megóvnak a szív- és érrendszeri betegségektől, kedélyjavítóként funkcionálnak és gyulladásgátlóként megakadályozzák a betegségek, gócok kialakulását.
A jó zsírsavak elsődlegesen a mélytengeri halakban (lazac, tonhal, makréla, hering, szardínia) és a lenmagban fordulnak elő. A halfogyasztás nem csak az Omega3 zsírsav miatt ajánlatos, hanem magas fehérje, vas és cink tartalma miatt, melyek alapvető feltételei a szervezet kiegyensúlyozott működésének.
Vitaminok.
Az A-vitamin antioxidáns hatású, ami azt jelenti, hogy gátolja, lassítja a szervezet oxidációs folyamatát (ami az öregedésért felelős), és megköti a káros szabadgyököket. Antioxidáns hatása révén megóvja a szervezetet a fertőzésektől, betegségektől azáltal, hogy serkenti az immunrendszer és a nyálkahártya maximális működését. Utóbbi azért fontos, mert a kórokozók könnyebben bejutnak a sérült nyálkahártyán át a szervezetbe.
Az A-vitamin elsősorban a zöldségekben: spenótban, sütőtökben, sárgarépában található, illetve állati belsőségekben. Főként az olajos magvakban és az olíva olajban fordul elő.
A C-vitamin szintén antioxidáns hatású, viszont a szervezet nem képes az előállítására így kívülről kell bevinni. Hiányában vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, és gyulladások kialakulása léphet fel. Nem megfelelő mennyiségű bevitele a bőrre is kihat, töredezett és száraz lesz.A C-vitamin szükséges a kollagén termeléshez, ami az inak, a kötő- és bőrszövetek feszességéért felelős. Ezen kívül serkenti az immunrendszer működését és a gyógyulási, ellenállási képességet.
A C-vitamin megtalálható citrusfélék gyümölcseiben, valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben is.
Az E-vitamin hasonlóan az előző vitaminhoz antioxidáns hatású, mindamellett, hogy sejtszintű építőanyag, és a sejtfalak és az izmok megóvásában játszik nagy szerepet. A-vitamin védi a szív koszorúereit, ezáltal segít megelőzni az érelmeszesedést. Gátolja a vérrögképződést, jótékonyan hat az idegsejtekre, és támogatja az immunrendszer működését. Főként olajos magvakban és az olíva olajban fordul elő nagymennyiségben.