Jump to content

A szellemi teljesítményt is veszélyezteti a légszennyezés

2018. 09. 11. 12:30

Kínai kutatók nemrégiben arra a megállapításra jutottak, hogy minél nagyobb légszennyezésnek van kitéve egy ember, annál rosszabb eredményeket ér el a szóbeli kommunikációs és matematikai teszteken.

Korábban végeztek már olyan vizsgálatokat, amelyekben a rossz levegőminőség diákok kognitív képességeire gyakorolt hatását vizsgálták. Az új elemzésben a Pekingi Normal Egyetem kutatócsoportja a társadalom szélesebb rétegének eredményeit elemezte.

A kutatásban a szakértők olyan kínai családok eredményeit tanulmányozták, akik szennyezett levegőjű településeken élnek. A vizsgálatban a kén-dioxid, a nitrogén-dioxid és a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék mennyiségére is komoly figyelmet fordítottak.

A kapott adatok alapján a légszennyezés hosszú távon jelentősen csökkenti a szóbeli teszteken elért eredményeket, illetve enyhén rontja a matematikai felmérőkön való szereplést is. Különösen látványos volt ez a visszaesés az alacsony iskolai végzettségű férfiaknál. Esetükben már 40 éves kor után negatív hatást gyakorol a szellemi tevékenységre a légszennyezettség, míg a magasabb iskolai végzettségűeknél azt figyelték meg, hogy csak 65 éves koruk után kezdtek el romlani az eredmények.

A friss kutatás eredményei kiemelten fontosak lehetnek azokban a fejlődő országokban, ahol rossz a városok levegőminősége. Mivel a kognitív funkciók csökkenése demenciához – szellemi leépüléséhez – és az életminőség romlásához vezethet, az eredmények igen aggasztók a jövőre nézve.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)