Jump to content

A természet vadság: házi készítésű mosószer vadgesztenyéből

2018. 09. 19. 18:05

A vadgesztenye nem csak a szervezet számára tartalmaz hasznos tápanyagokat, hanem a háztartásban is bevethető sokrétű felhasználhatósága miatt. Ismerkedj meg jobban a vadgesztenyéből készíthető mosószerrel, mely elkészítéséhez csupán 6-8 szemre van szükség.

A harminc méter magasra is megnövő formás, dús koronájú fa termése ezer féle módon felhasználható. Magjából természetes ragasztóanyag, a csiriz készül és szárított pora a valamikor nagyon közkedvelt tubáknak is összetevője volt. Fényvédő kenőcsben a szeplőket tünteti el, pörkölve, kávéként pedig a krónikus hasmenést szünteti meg. Teája a vénákat erősíti, alkoholos kivonata pedig az ízületi bántalmakat enyhíti. Mosószerként sem utolsó, jól tisztít, és sokat lehet vele spórolni a mosószer vásárláson.

A vadgesztenye belseje kifejezetten alkalmas a ruhamosásra, a benne található triterpén-szaponin tartalom miatt. Az egyszerűbb „hétköznapi” szennyeződésekkel elbánik, de a zsíros, olajos foltok lehet, hogy kifognak rajta, így inkább zokni, ágynemű, konyharuha, törülköző mosásra alkalmas.

Vadgesztenyéből mosószert készíteni egyszerű, csupán 6-8 szép példányra van szükség, az egy adagnyi mosatlanhoz (4-4,5 kg). Két változata létezik:

A begyűjtött szemeket össze kell törni, és egy zokniba bugyolálva be kell tenni a mosógépbe.

vagy

Folyékony mosószerként a mosógépbe öntve használható. Folyékony mosószert úgy kapunk, hogy az összetört vadgesztenyét 1 liter vízzel felfőzzük és hagyjuk kihűlni.

Bármely módot is választod, nem kell attól tartanod, hogy esetlen megfogja kedvenc fehér pólód, mert színét még 60°C fokon sem engedi.

 

 



(Forrás: biokalauz.co.hu;hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)