Jump to content

Mozgás nélkül a csontok is kiürülnek

2018. 10. 22. 15:00

A csontritkulás népbetegség. Hazánkban minden tizedik embert érinti a probléma, és ez a szám a jövőben várhatóan csak emelkedni fog. Mivel a betegség sokáig semmi tünetet nem okoz, néma kórnak is nevezik.

A csontritkulás (osteoporosis) a csontok tömegének a csökkenése, a csontszerkezet megváltozása és a csontszilárdság gyengülése, ebből kifolyólag a csontok kóros törékenysége jellemzi.
Magyarországon évente 15-17 ezer combnyaktörés, 30-40 ezer csigolya-összeroppanás és 30 ezer csuklótörés történik. Ezek közül a combnyaktörés a legveszélyesebb, magas a halálozási arány, illetve a túlélők egy része egy életre mozgáskorlátozott lesz.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy oda kell figyelni a veszélyeztetettek időben történő kiszűrésére, valamint fontos a csonttörött betegek személyre szabott terápiájának a beállítása.

Gyermekkorban kezdődhet a baj

A helytelen táplálkozás és az inaktív életmód meghatározó szerepet játszik a csontritkulás kialakulásában. Már kisgyermekkorban oda kell figyelni a gyermekek táplálkozására, a rendszeres aktív, mozgásban gazdag életmódra, ahhoz, hogy 25 éves korukra megfelelő minőségű és mennyiségű csontjuk alakuljon ki.

Sajnos statisztikák igazolják, hogy az iskolában minden tíz gyermekből négy gyermek jelentősen kalciumhiányos, míg a felnőttek 70 százalékára a D-vitaminhiány jellemző.

Ha valaki rendszeresen fogyaszt minden nap maximum fél liter tejet vagy mindennap eszik sajtot, kefirt, vagy joghurtot, akkor nincs szükség külön kalciumbevitelre. Ha nem fogyasztunk tejet vagy tejterméket, akkor szükséges kiegészíteni a kalciumbevitelt valamilyen készítmény formájában. Mindezek mellett a D-vitamin pótlása is rendkívül fontos szeptembertől májusig.

 

Akadnak rizikófaktorok

A csontritkulás kialakulásának kockázatát növeli például a pajzsmirigy-túlműködés, a felszívódási zavar, a gyulladásos bélbetegség, a cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek tartós szedése (szteroidok, vérhígítók), a dohányzás, valamint a túl sok koffein fogyasztása.

Magyarországon hatékony és szakmailag magas színvonalú ellátóhálózat működik, aminek a segítségével az elmúlt tíz évben igen jelentős eredmények születtek a csontritkulás miatt bekövetkező csonttörések számának csökkentése terén.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)