Jump to content

A töklámpás eredetének furfangos története

2018. 10. 25. 14:00

Tudod miért a töklámpás a Halloween jelképe? 

A töklámpás legendája Írországból ered. A Jack O’ Lantern (itthon töklámpa) egy részeges kovácsról kapta a nevét, akit állítólag az ördög meghívott a pokolba, de az előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt.

Jack viszont nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki inkább és ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni.

Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, hogy ígéretet tett arra, hogyha leengedi az ördögöt a fáról, nem kerül pokolra. A kovács rábólintott. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt.

Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, az örökké izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak.

Azóta Jack lelke ennek a takarmányrépa lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását. Ez a legenda az oka, amiért a töklámpás a Halloween szimbólumává vált.

(Forrás: biokalauz.co.hu;Wikipédia | Kép: pixabay.com)