Jump to content

Nem a hízásba vagy a dohányzásba halunk bele, hanem a légzésbe

2018. 11. 05. 15:00

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentésének alapját az Európa-szerte kialakított több mint kétezer mérőállomás adatai szolgáltatták. A lassú előrelépések ellenére az Európai Unió és a Egészségügyi Világszervezet (WHO) határértékeit többször is meghaladták a légszennyezettségi adatok.

A veszélyt a finom por, a talaj közeli ózon és a nitrogén-dioxid jelenti. Légzési panaszokat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy rákot okoznak, súlyosabbá teszik a már meglévő betegségeket, és csökkentik a várható élettartamot – emelte ki az ügynökség.

Sokan halnak meg a légszennyezettség miatt

A levegő tisztán tartására vonatkozó szigorúbb előírások és a járművek kibocsátására, az iparra és az energiatermelésre vonatkozó szabványok változásának köszönhetően 1990 óta ugyan felére csökkent az idő előtti halálesetek száma, de még mindig túllépi az unió és a WHO által meghatározott irányvonalat.

2015-ben több mint 440 ezren hunytak el a finomszemcsés anyagok miatti légszennyezettség következtében, ebből több mint 390 ezer haláleset az uniós tagállamokban történt. A nitrogén-dioxid mintegy 76 ezer ember korai halálát okozta, a talaj közeli ózon pedig több mint 16 ezer halálesetet okozott 2015-ben a jelentés szerint.

Szinte minden élettér károsodik

A szennyeződés legfőbb forrása a jelentés szerint a közlekedés, az energiatermelés, a mezőgazdaság, az ipar és a magánháztartások. A közúti forgalomban keletkező károsanyag-kibocsátás gyakran rosszabb, mint a más forrásokból származó – fejtette ki Hans Bruyninckx, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója. Mint elmondta, ezek az anyagok a talaj közelében felhalmozódnak, gyakoriak a városokban, ezáltal közel kerülnek az emberekhez.

De nem csak a lakosság érintett. A légszennyezettség az ökoszisztémákat is károsítja: befolyásolja a talajt, az erdőket, a tavakat és folyókat, és csökkenti a termés mennyiségét.

A légszennyezettség egy láthatatlan gyilkos, ezért növelni kell az okok megszüntetésére tett erőfeszítéseket – tette hozzá Hans Bruyninckx. Párizs és Brüsszel főpolgármestere felszólította Európát, hogy évente rendezzenek autómentes napot a légszennyezettség csökkentésére.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)