Jump to content

Milyen hatása van a forró víznek alvás előtt?

2018. 12. 01. 17:05

Az alvásszakértők véleménye megoszlik a témában. Van, aki kifejezetten javasolja, míg más óva int tőle, pedig minden csak az időzítésen múlik. Miért lehet ártalmas?

Az alvás körül rengeteg tévhit és izgalmas kutatás kering. Némelyek a tökéletes alvás mibenlétét összegzik, mások pedig fellibbentik a fátylat az általános téveszmékről. Utóbbi kategóriába tartozik a forró fürdő kérdésköre, ami valóban relaxáló hatással bír, csakhogy nem fogsz tudni tőle egyhamar elaludni.

Forró fürdőt venni pazar esti program. Feltölti a testet-lelket egyaránt viszont, az alvásidőt kitolhatja, ha nem megfelelően van időzítve. Ugyanis a szervezet csak akkor vált relaxáló üzemmódba, ha a fürdő után elkezd lehűlni a tested.

Ha a forró fürdőt követően azonnal ágyba bújsz a várttal ellentétben nem fogsz tudni egyhamar elaludni, mert a testhőmérsékleted megemelkedett ami egyrészről a fürdőnek, másrészről a , lévén meleg paplannak tudható be.

Alvás hatás

Az álomba merülés feltétele a szakemberek szerint, hogy a test egy, másfél °C fokkal lehűljön, ami azért szükséges, hogy beinduljanak az alvási folyamatok. Az ideális hálószobában épp ezért nincs 20-21°C foknál melegebb.

A forró fürdő viszont megemeli a testhőmérsékleted (akárcsak a kései edzés) és néhány órával kitolja az alvásidőt. Ez persze nem azt jelenti, hogy le kell mondanod a kád meleg víz nyújtotta élvezetről, csupán lefekvés előtt hagyj két-három órát szervezetednek visszaállni az eredeti állapotára. Tehát a fürdőzést is időzítsd előbbre.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)