Jump to content

Körömrágás? Nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is rossz ötlet

2019. 01. 24. 09:05

A körömrágáseól mindenki tudja, hogy űzni káros, ám sokan mégsem tudnak leszokni róla. Mindegy minek nevezik, pótcselekvésnek, stressz levezetőnek, egy dolgot kell csak észben tartani: így lehet a legkönnyebben férgessé válni.

 

 

Bármely dermatológus órákig tudna beszélni a körömrágás okozta veszélyekről, a bőrre és szövetekre, valamint a szervezetre gyakorolt hatásáról, és nem oktalanul!

A köröm és a bőrfelület közti vékony kis réteg ideális hely a bacilusoknak a szaporodásra, és élősködésre. Mivel a kettő között mindig meleg van, könnyen megtelepszenek, és ha nem ügyelünk a higiéniára kellemetlen dolgokat tudnak produkálni (pl.:körömgomba). Elég csak belegondolni abba, hogy nap mint nap, mit fogdosunk össze a kezünkkel – kulcs, pénz, kilincs, kapaszkodó, stb. -, amelyek a legkevésbé sem nevezhetőek tisztának. A probléma nem is ott kezdődik, hogy ezeket megérintjük, hanem ott, ha egy óvatlan pillanatban az emberre rátör a köröm rághatnék. Ha elkezd rágcsálni, annyi baktériumot visz be a szervezetébe, mintha végignyalta volna a bevásárlókosár fogantyúját. 

Komolyra fordítva a szót. A körömrágás okozta fertőzések között a leginkább előfordulók a szalmonella és az E.coli, ami akár a vérhashoz hasonló tüneteket is produkálhat, illetve nagy eséllyel lehet az ember bélférges, ha megrögzött körömrágó. Talán nem kell megmagyarázni miért, hiszen mindenki tudja, hogy a petékkel szennyezett kéz viszi tovább a fertőzést, akár saját magához, akár környezetéhez. A köröm gyomorba kerülve egyes esetekben erős irritációt vált ki, ami fájdalmas görcsökkel, esetleg gyulladással párosul.

A szervi panaszok mellett nem szabad elfeledkezni a fogakban és a szövetekben okozott kárról sem. A hosszú ideje tartó rossz szokás elmozdíthatja a fogakat, illetve olyan módon koptatja meg, ami tovább gyengíti azt. A másik probléma az íny felsértésével kapcsolatos, aminek következményében gyulladás, vagy úgy nevezett paronychia fertőzés alakulhat ki, amit rosszabb esetben sebészeti úton lehet eltávolítani (leszívni), amit egy antibiotikum kúra követ.

A szövet megsértésével még nagyobb teret engedünk a bacilusok beáramlásának, hiszen a felsebesedett, nyílt bőrfelületen könnyen megtapadnak, majd bekerülnek a szervezetbe. A felsoroltak mellett egyébként számolni kell szemölcsök kialakulásával is.

Érdemes megállni a körömrágást, bármennyire is stresszes legyen a helyzet. A rossz szokás helyett találjon valami kevésbé károsat, egy stresszlabda sokat segít, bármennyire is jelentéktelennek tűnhet.



(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)