Jump to content

Elég belőle napi 20 perc, hogy csodát tegyen

2019. 01. 29. 20:05

A kora tavasziidőszak kiváló időpont arra, hogy elkezd a kocogást. Egy hónapnyi rendszeres futással már látványos eredményeket lehet elérni: kerek fenék, formás comb és remek állóképességet.

Minden kezdet nehéz. Ez így igaz a rendszeres futásra nézve is, viszont az erőfeszítés kifizetődő.

A futás nem csak arra jó, hogy leadj pár kilót, hanem a testi-lelki egyensúly fenntartásában is fontos szerepe van.

A rendszeres testmozgással tehetsz legtöbbet szervezetedért, ugyanis a futás egyrészről fokozza a tüdő oxigénfelvevő képességét, aminek következtében a vérkeringés felpezsdül, beindul a méregtelenítés. Másrészről pedig növeli a szervezet vitalitását, az erek rugalmasságát és keresztmetszetét, illetve a szív egészségét. Optimális működését is pozitívan befolyásolja. Csökkenti a rossz koleszterin – TDL – szintjét, és a szív és érrendszeri betegségek felbukkanását, valamint stabilizálja a vérnyomást. Magas vérnyomásban szenvedőknek kifejezetten ajánlott a rendszeres kocogás, mert pár hét elteltével csökken a szisztolés érték.

A kardiovaszkuláris rendszerre kifejtett hihetetlenül jó hatása mellett növeli a szervezet ellenálló képességét, és megelőzi a mozgásszervi panaszokat, és az asztma kialakulását is. A csontritkulás és a rossz testtartás ellen is kiváló természetes gyógymód, ugyani futás közben a hát izmai megfeszülnek, aminek következtében akarva, akaratlanul a helyes testtartást vesszük fel. Egy idő után – ha rendszeresen futunk – már észre sem vesszük, hogy egyenes háttal tevékenykedünk, hiszen az izmok megszokták a futás során felvett helyes testtartást.

A kocogásnak a fentiek mellett fontos szerepe van a szervezet elöregedésének prevenciójában, mert serkenti a növekedési hormon elválasztását, ami az öregedési folyamatok lassításáért felelős. Továbbá egy kiadós edzés után olyan jót lehet aludni, mint a bunda. DE mindenekelőtt, a legeslegjobb stresszlevezető és feszültség, szorongásoldó!

Tipp a hatékony, jó közérzetű futáshoz.

Találd meg a saját idősávod, amikor a legjobban esik a futás. Mindenkinek más időpontban jó. Próbáld ki a reggeli, délelőtti, délutáni, esti futást, és érezni fogod, melyik a számodra megfelelő. Ha ez megvan, már nem kínként fogod megélni, hanem kellemes kikapcsolódásként.

Motivációnak

Egy óra futás kb. 600 kcal-t éget el.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)