Jump to content

Másfél milliószor annyian elektromos cigiznek, mint egy éve

2019. 02. 13. 10:00

Csaknem 4.9 millió amerikai tinédzser élt tavaly e-cigarettával - jelentette be a szövetségi betegségmegelőzési és -ellenőrzési hivatal (CDC).     Robert Redfield, a CDC igazgatója újságíróknak hangsúlyozta: "a fiatalok e-cigaretta használatának egekbe szökő növekedése azzal fenyeget, hogy a dohányzás csökkentésében elért eddigi eredményeink semmivé foszlanak". Redfield szerint egy egész nemzedék válhat nikotinfüggővé. 

Az adat arra késztette a dohánykereskedelmet is ellenőrző Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) vezetőjét, hogy új szabályozást javasoljon az e-cigaretták forgalmazására.

Scott Gottlieb, az FDA vezetője elkeserítőnek nevezte az e-cigaretták növekvő elterjedését. "Attól tartok, hogy ez a tendencia 2019-ben is folytatódik, következésképpen kénytelenek vagyunk a szabályozást érintő néhány kemény döntést meghozni" - fogalmazott Gottlieb újságíróknak. Hozzáfűzte, hogy szerinte egyetlen fiatalnak sem szabadna dohányoznia, vagy bármilyen, nikotint tartalmazó terméket használnia. Gottlieb azonban egyelőre nem közölte, hogy milyen intézkedésekkel kívánják szabályozni, illetve visszafogni az e-cigaretták fogyasztását.

Az Altria - amely a világ egyik legnagyobb dohányvállalata - tavaly csaknem 13 milliárd dollárt fektetett be egy e-cigarettát gyártó cégbe. Tizenhat amerikai kutatóintézet pedig - amelyek közül 11 intézmény adományokat kap dohánygyártóktól - a múlt héten az FDA-hoz címzett nyílt levélben szorgalmazta, hogy ne szabályozzák az e-cigaretták forgalmazását. Azzal érveltek, hogy a szabályozás munkahelyeket szüntetne meg.

(Forrás: biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)