Jump to content

A korán kelés non plus ultrája: a fogyás

2019. 02. 28. 08:30

Egy finn kutatás nemrég arra mutatott rá, hogy nem csak azért éri meg korábban kelni és hamarabb lefeküdni, mert az öregedés nyomai is kevésbé látszanak meg, hanem azért is, mert hosszú távon egészségünk meghálálja. Kisebb elhízási hajlam, kevesebb ránc, bombabiztos hormonok. Elég indok a reggel hét órai kelésre?

Éjjeli bagoly, reggeli pacsirta? Úgy tűnik, most utóbbiak jártak jobban, ugyanis a legfrissebb kutatás szerint az életmódra, a táplálkozásra, az elhízásra és az alvásminőségre, meg a memóriára is hatással van az éjszakázás.

Miért jobb korán kelni?

A kutatás vezetője Mirkka Maukonen úgy fogalmazott az eredményekkel kapcsolatban, hogy azok, akik későn fekszenek a helytelen táplálkozás csapdájába esnek, elvégre minél tovább maradnak ébren, annál később esznek. A kitolódott táplálkozás miatt a szervezetbe került szacharózok, zsírok és telített zsírsavak pedig már csak elraktározódnak. Ellenben a pacsirtákkal, akik ezeket (a korai lefekvs miatt), még az késődélután, este folyamán elégetnek.

A felborul táplálkozási ciklus rövid távon érezteti hatását, mert az éjjeli baglyok nem csak könnyebben híznak el, hanem szervezetük az éjszakai ébrenlét miatt több energiát is igényel. Ezek mellett anyagcsere folyamatuk is felbomlik, ami szintén az elhízáshoz vezethet.

Mivel az étvágy és az anyagcsere kialakításában hormonok játszanak szerepet, azok egyensúlyának felbomlása a fent említett hatásokat indikálhatja. A hormonok működése a napszakokhoz, és az alvásidőhöz között. Így ha alvási szokásaink megváltoznak, a hormontermelődés is megfog, ami egy sor változást eredményez a szervezetben. Például az étvágy és az ételválasztás és a súly összefüggéseiben is.

Mit tehet egy bagoly életmódú?

A berögződött alvási szokásokat nagyon nehéz megváltoztatni, mégis muszáj, ha egészségünk megóvása a cél. A tanulmány szerint a későn fekvő kevesebbet mozognak, gyakoribban az alvási problémáik, és rosszabban ítélik meg saját egészségügyi állapotukat, mint a korán kelők.

Az ideális alvásidő valahol este tíz és tizenegy óra között rejlik, mert a szervezet és az agy is megfelelően ki tudja magát pihenni, nem beszélve a hormontermelődésről.

Persze nem lehet egyik napról a másikra átszokni a tizenegy órai lefekvésre, ha az ember alapvetően hajlani egykor szokott álomba merülni, ám fokozatosan el lehet érni azt. A sport például sokat segít ebben, illetve az esti rutin megváltoztatása is, abból a szempontból, hogy a tévét és számítógépet is mellőzni kell a megfelelő alvás érdekében.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)