Jump to content

Mielőtt fejest ugranál a vízbe: 3 úszáskompatibilis kaja reggelre

2019. 04. 02. 14:55

A reggeli úszás kellőképp meg tudja alapozni a napot. A kellemes fizikai elfáradáson túl az ember agya is olyan állapotba kerül, hogy a hétköznapi nehézségek sem bosszantják fel egyhamar, sőt a hatékonyság is az egekbe szökik. Azonban a rosszul megválasztott reggeli könnyen szabotálja az egészet.

Úszni több szempontból is jó dolog. Egyrészről nem terheli az ízületeket, mégis minden izomrostot átmozgat, akárcsak a futás, másrészről rendbe rakja a metabolizmust és a magas vérnyomás ellen is sokat tesz. Ha pedig rászántad magad, csak egyetlen kardinális kérdéskör marad hátra, mégpedig az evésé.

Mikor, mit, mennyit?

Nem csak a kezdő sportolók dilemmája fűződik az evés köré. Sok év hobbi sport múlttal is olykor nehéz megválasztani az ideális ételmennyiséget és minőséget, ami aztán kitart az edzés végéig.

Az úszásnál ez különösképp nehéz, hiszen, ha az emésztés az úszás felénél kapja el az ember, akkor vége a világnak. Hányinger, elnehezült végtagok, rosszul lét – egyszóval minden szóba jöhet, amitől az ember ódzkodik az úszás előtt.

Épp ezt elkerülendő, érdemes a sportolás megkezdése előtt két-három órával enni, ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szervezet lebontsa a tápanyagokat anélkül, hogy az emésztés más rovására menjen. Viszont, ha nem áll rendelkezésre ennyi idő az edzés és az evés között, akkor érdemes az alábbiak közül választani:

- két szelet szénhidrátcsökkentett pirítós, egy szelet vékony csirkemell sonkával

- ivójoghurt

- mandula vagy kókusztej müzlivel.

A fenti három ételben túlnyomórészt szénhidrát található, amely edzés előtt kiváló energiaforrása a szervezetnek, illetve gyorsabban is emészthető számára, mint a fehérje. Az iható tápanyagforrások pedig fél óra alatt már fel is szívódnak, így talán ezek jelentik a rosszul lét mentes reggeli kulcsát.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)