Jump to content

Nem tesz jót az éjszakai munka a "hajnali pacsirták"-nak

2019. 05. 30. 18:00

A mesterséges fény megzavarja az éjszaka dolgozók biológiai ritmusát és befolyásolja a melatoninszintet, ezzel megnövekszik a krónikus betegségek kialakulásának veszélye. A kockázat mértéke az egyéni kronotípus függvénye is: az "éjszakai baglyokat" kevésbé terheli az éjszaka végzett munka, mint a "hajnali pacsirtákat".

A változó műszakban végzett munkáról régóta tudott, hogy egészségtelen. Megzavarja számtalan testfunkció természetes ritmusát, ezáltal magasabb lesz a diabétesz vagy a rák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik rendszeresen napközben dolgoznak – közölte a Bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni). Ennek hátterében valószínűleg a melatonin nevű hormon termelődésének megzavarása áll, ebből ugyanis mesterséges fénynél nem keletkezik elegendő.

A mesterséges fény az éjszaka dolgozóknál gyakorlatilag egyfajta jetlaget (a kelet-nyugati irányú repülőutak során fellépő, időzóna-átlépések okozta fáradtságot) idéz elő, mert a nappal-éjszaka ritmusát megzavarja – állapították meg a tudósok.  A kronotípus – az a fizikai jellegzetesség, mely meghatározza, hogy az illető reggel vagy este aktív – hatással van a zavar mértékére.

A Nurses’ Health-Study II (Ápolónők egészségügyi tanulmánya II.) című, hosszú távú kutatás eredményeit Eva Schernhammer, a MedUni tudósa és munkatársai a Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Preventioncímű szaklapban publikálták.

Schernhammer egy 1989 óta zajló amerikai kutatás 130 résztvevőjének speciális adatait elemezte. A résztvevő nőkön hét napon át mérte egy műszer a retinára beeső fényt. Emellett vizeletmintákban a melatonintartalmat ellenőrizték, valamint figyelték az alvás minőségét és megállapították a kronotípust. Kimutatták, hogy az éjszaka dolgozókat lényegesen nagyobb dózisú fény érte éjszaka, mint nappal, melatoninszintjük pedig szabálytalan.

A terheltség mértékére nagy hatással van a kronotípus. A hajnali pacsirták melatoninritmusát az éjszakai körülmények jobban befolyásolták, mint az éjszakai baglyokét, és számukra nagyobb egészségi kockázatot is jelent a terhelés. Korábban Schernhammer már feljegyezte, hogy az éveken át tartó éjszakai munka a hajnali pacsirták esetében megnöveli a diabétesz kialakulásának kockázatát.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)