Jump to content

Minek örülünk a születésnapunkon?

2019. 07. 09. 14:00

A születésnap a legfontosabb ünnep - ez derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös felméréséből, a válaszadók 60 százaléka ekkor szeret a legjobban ajándékot kapni. 

A legtöbben évente 4-5 embert ajándékoznak meg, de nincsenek kevesen azok sem, akik 6-7 embernek is adnak ajándékot évről évre. A válaszadók felének fontos, hogy az ajándék, amit kapnak teljes mértékben meglepetés legyen. 

A 30 év alattiak előszeretettel mutatnak rá valamire: ezt szeretném ajándékba - a kutatásban részt vevők 63 százaléka tett már így. A 30 felettieknek csak a 29 százaléka élt már ezzel a módszerrel. A válaszadók fele születésnapján kifejezetten meg akar lepődni az ajándék kibontásakor és semmiféle instrukciót nem ad az ajándékra vonatkozóan. A férfiak még ennél is nagyobb (56%) arányban szeretik, ha nem tudják előre, hogy mit kapnak születésnapjukra. Vannak listaírók (27%), akik megmondják, hogy mikre vágynak, az ajándékozó pedig ezek közül lepje meg őket valamivel. 24 százalék egyáltalán nem akar meglepetést, talán voltak ezzel korábban rossz emlékei. 

Előfordult már, hogy egy ajándékba kapott tárgyat továbbajándékoztál? Bizony, a kutatásban résztvevők fele tett már így, hiszen a kapott tárgyat feleslegesnek, haszontalannak érezte, 45%-uk esetében pedig már nem is egyszer fordult elő az, hogy a feleslegesnek vált tárgyat tovább ajándékozta másnak.



Felkutatni a legjobb ajándékot

A válaszadók többsége (59%) az interneten keresgél ajándékot, csupán minden harmadik válaszadó kutat az üzletekben személyesen. Ajándékozásnál törekszünk arra, hogy olyan ajándékot adjunk, aminek feltehetően örülni is fognak. 

A válaszadók fele nem foglalkozik az ajándék árával, csak az a fontos, hogy örömet okozzon vele. Csak kevesen (15%) ajándékoznak jelképes, vagy éppen olcsó dolgokat.
A kutatásban részt vevők arról is beszámoltak, hogy milyen ajándékkal okozták eddig a legnagyobb örömöt: többségében utazásokat (wellnesst, velencei utazást, londoni hétvégét), közös vacsorákat, élményeket (sportautó vezetést, szélcsatorna repülést) ajándékoznak, de még akadnak, akik tárgyi ajándékokkal (ékszert, saját festményt, könyveket) lepik meg szeretteiket.

Minek örülnek a családtagok? 

Nem könnyű feladat évről évre többször kigondolni valami klassz ajándékot. A megkérdezettek negyede szerint a családtagjai élményeknek, másik negyedük kívánságaik teljesítésének örül. Tárgyajándéknak minden negyedik válaszadó szerint örül a családja, de itt érdemes megkülönböztetni azokat, akik vágynak valamire, de nem tudják megvenni (13%), illetve azokat, akik annak örülnek, amire szükségük van és amúgy is megvennék maguknak (12%). Pusztán 2% mondta, hogy szerinte a pénznek örülnek a leginkább a rokonai. Ennél is kevesebben, 1% véli úgy, hogy a kézzel készített ajándékkal valódi mosolyt lehet csalni a megajándékozott arcára.
Úgy tűnik a legtöbben már vettek részt közös ajándékozásban, amikor együtt adták össze a kiválasztott ajándék árát. A legtöbben a pénz összegyűjtését ebben az esetben személyesen oldották meg, de néhányan már használták az éppen erre a célra létrejött platformot, a goood.hu-t is.

Na és te minek örülnél?

Azt is megkérdezte a Bónusz Brigád és a GKI Digital, hogy a válaszadók milyen típusú ajándéknak örülnek: a legtöbben (35%) az élményeket említették, tárgyakat mindössze 13 százalék szeret kapni, sokan örülnek kívánságok teljesítésének, vásárlási utalványnak és saját kezű ajándéknak is - holott ez utóbbiról a legtöbben úgy gondolják, hogy nem örülne neki a megajándékozott. 

"Kiderült, hogy a válaszadók 30 százalékának okoztak már örömet Bónusz Brigádos bónusszal" - mondja Kaprinay Zoltán, a Bónusz Brigád egyik alapítója. "Az élményajándékok évről évre nagyobb teret hódítanak, mi pedig igyekszünk segíteni, hogy mindenki olyan ajándékot találjon a szeretteinek amivel örömet szerezhet."

(Forrás: biokalauz.co.hu;Bónusz Brigád-GKI Digital | Kép: pixabay.com)