Jump to content

Aggasztóan sok időt töltenek digitális készülékek előtt a kisgyerekek

2019. 07. 25. 11:34

Túl sok időt töltenek naponta a kétévesnél fiatalabb gyerekek a különböző digitális eszközök, úgy mint mobiltelefonok és táblagépek képernyői előtt Ausztráliában.

A Medical Journal of Australia című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kisgyerekekegy része naponta nagyjából 50 percet tölt a különböző készülékek képernyői előtt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ausztrál kormány és számos nemzetközi szervezet által megfogalmazott irányelvek szerint azonban a két éven aluli gyerekeknek, akiknek az agya fontos fejlődési szakaszban van, egyáltalán nem szabadna ilyen készülékeket használniuk.

„Megdöbbentett bennünket, hogy a képernyő előtt töltött idő mennyisége milyen gyorsan növekszik gyakorlatilag a csecsemőkor első hónapjától kezdődően” – mondta Leigh Tooth, az egyetem közegészségügyi karának munkatársa.

„A gyerekek csaknem egy teljes órát töltenek naponta a kijelzők előtt, mielőtt elérik az egyéves kort” – tette hozzá a szakember. A tanulmány szerint a hároméves kor körüli gyerekek hétköznap átlagosan 94 percet töltenek a digitális készülékek előtt.

„Muszáj megértetnünk az emberekkel, hogy a kisgyerekeknek nem szabadna hosszú időt tölteniük a képernyő előtt, mivel egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az negatív hatással lehet a fejlődésükre” – húzta alá Tooth.

A szakember szerint a képernyő előtt töltött idő miatt a gyerekek életéből kimarad az olyan dolgok gyakorlása, tökéletesítése, mint az ugrálás, a szökdécselés, és ehelyett az ülés, a képernyőre tapadás kerül előtérbe.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)