Jump to content

Mi történik a szervezetben, ha nem iszunk eleget?

2019. 08. 31. 14:01

Azt gondolod, hogy a végtelenségig szó nélkül tűri a szervezet, ha nem pótlod időben a folyadékot? Tévedsz. Csupán elegendő a vízháztartás egyetlen százalékának elvesztése ahhoz, hogy az alábbi 5 dolog vészjelzőként, egyszerre törje derékba a napot.

A megfelelő folyadékfogyasztás már annyira klisé, hogy leírni is kellemetlen, viszont beszélni kell róla, mert hajlamosak vagyunk jól hidratáltnak gondolni magunkat egészen addig, míg az előttünk álló autó lökhárítójának nem koccanunk, netán elfelejtjük miért indultunk a konyhába, esetleg a szokásos edzés alatt négyszer több alkalommal állunk meg pihenni. De haladjunk csak szépen sorban.

Koncentrációképtelenség

Nem, felesleges azzal kezdeni, hogy mennyi folyadék lenne naponta ideális. Úgyis mindenki tudja, csak egyszerűen nem figyel rá oda, hogy az ideális mennyiséget pótolja. Ellenben, ha elmarad az ivás a szervezet hamar dehidratálttá válik, ami nagyfokú dekoncentrációt okoz.

A koncentrációs képesség romlája egy-egy munkafolyamat idejét a duplájára növeli, nem beszélve az óráknak tűnő megbeszélésekről, tesztekről, vagy épp a vezetésről. Apropó vezetés, egy friss tanulmány szerint, azok akik dehidratált állapotban ültek volán mögé, kétszer annyi hibát vétettek, és voltak jóval figyelmetlenebbek, mint azok, akik ügyeltek a napi folyadékbevitelre. A legérdekesebb mégis az, hogy a vízhiány a szervezetben 0,08 százalékos véralkoholszint képében manifesztálódott.

Frusztráció, ingerlékenység

Ha nem lenne elég a nehézkes koncentráció, egy lapáttal rátesz a helyzetre az, hogy a folyadékhiánynak köszönhetően sokkal feszültebbé, frusztráltabbá, és ebből fakadóan ingerlékenyebbé válsz.

Ez azért törvényszerű, mert dehidratált állapotban a vérnyomás csökken, míg a pulzusszám fokozódik és az agy vérellátása megváltozik, és egyszerűen fáradttá, tompulttá, ingerlékennyé válsz rövid időn belül.

Fejfájás

Szintén tipikus jele, ami a fentiekből fakad. A csökkent folyadékmennyiség hatására az izmok görcsbe rándulnak, ami fejfájást eredményez, az alacsony vérnyomás pedig szédelgést.

Kellemetlen lehelet

A nyál antibakteriális hatással bír. Ahhoz, hogy a baktériumok ne szaporodjanak el a szájban, nyálra van szükség, a nyálhoz viszont folyadékra. Leegyszerűsítve a dolgot, ha kevés a nyál a baktériumok könnyedén elszaporodnak, ami igencsak kellemetlen szájszaghoz vezet. Tehát, ha nem akarsz te lenni az, aki elől mindenki menekül, igyál elég folyadékot.

Edzéskárosító

A közepes és intenzív tartományban végzett sportolás során a folyadékigény alapvetően megnövekszik. A nem megfelelő pótlás (félóránkét legalább 2 deci folyadék) miatt a szervezet dehidratált állapotba kerülhet, ami miatt a szervezet átcsoportosítja a még meglévő folyadékot, aminek köszönhetően hamarabb érezheted magad fáradtnak és kevesebb gyakorlatra leszel képes.

Egy szó, mint száz: igyál rendesen!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)