Jump to content

Mire jó a mindfulness?

2019. 08. 31. 09:05

Néha indokolatlanul sokszor vezetjük le a mindennapos feszültséget egy pohár itallal, jóféle fröccsel vagy viszkivel. Hét napból olykor négy alkalommal is a pohár fenekére néz a magyar, pedig van jobb megoldás, mint a májkárosítás. Az új módszert harmadára csökkenti az alkoholfogyasztást és ugyan ennyivel növeli a mentális nyugalmat.

Egy hosszú, igazán hosszú és kimerítő nap után egyetlen pohárka bor nagyon jól tud esni, és képes feledtetni az egész napos szenvedést. Viszont egyetlen pohárból gyorsan lesz egy üveg, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy amint stressz ér, már nyúlunk is a szesz után.

Mindfulness?

Azaz tudatosság. A tudatosság a „figyelem szándékos, elfogadó és nem ítélkező összpontosítása a jelen pillanatban fellépő érzelmekre, gondolatokra és érzékelésekre”. Nyugati elterjedésében és népszerűsítésében szerepet játszott Jon Kabat-Zinn amerikai orvos tudatosságalapú stresszredukció (MBSR) elnevezésű programja. A tudatosság az öntudat egyik tulajdonsága, amelyről már régóta feltételezik a tudósok, hogy meghatározza a jóllétet.

Az 1970-es évek óta a klinikai pszichológia és a pszichiátria kifejlesztett egy sor tudatosságra épülő terapeutás alkalmazást, hogy olyan embereken segítsen, akiknek különböző pszichológiai problémával kell szembenézniük. A tudatosság gyakorlatát alkalmazzák a pszichológia területén különböző mentális és fizikális probléma kezelésére, köztük a megszállott-kényszeres rendellenességekre, szorongásra, a visszaeső depresszióra és a kábítószer függőség kezelésére. Az érzelmek kezelésének egyik különlegesen hatékony módszereként világszerte nagy népszerűségre tett szert.

Klinikai kísérletekkel kimutatták a tudatosság általános jótékony mentális és fizikai hatását. Az MBSR-re és hasonló modellekre épülő módszereket széles körben alkalmazzák ma már iskolákban, börtönökben, kórházakban és egyéb intézetekben.

Alkohol és tudatosság

Tény, hogy nem egyszerű elérni a tényleges tudatosság állapotát, a legtisztább koncentrációt, ami létezik, viszont ez a kulcs az egészséges létezéshez. A University College London kutatása szerint a mindfulness technikát alkalmazók körében az alkoholfogyasztás áltagosan 68 százalékkal csökkent.

Már egy 11 perces mindfulness előadás, CD meghallgatása után az alkoholfogyasztási szokások nagyban átalakultak, és az negyedével csökkent. A kutatásban résztvevők, akik elmondásuk szerint heti 2 és fél üveg bort fogyasztottak, a rendszeres mindfulness előadásokat követően viszont ez a mennyiség lecsökkent, több mint a harmadával.

A szakemberek szerint napi 15 perc mindfulness a harmadára csökkenti az alkoholfogyasztást, ami a rendszeresen pohár után nyúlók esetében gátat szabhat az alkoholizmusnak.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)