Jump to content

Mindenki kaphat szakmai segítséget a dohányzásról leszokáshoz

2019. 11. 25. 11:44

A leszokásban az akarat a legfontosabb, ezért szakszerű segítséggel meg kell erősíteni és támogatni kell a magatartásváltást – mondta az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön a Ne gyújts rá! világnapon tartott sajtótájékoztatón, Budakeszin.

Horváth Ildikó elmondta, ezt a segítséget az érintettek megkaphatják az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központtól, az egészségfejlesztési irodáktól, és számos honlap, illetve egy telefonos applikáció is rendelkezésre áll. A november 21-i Ne gyújts rá! világnap célja, hogy ezen a napon a dohányosok ne gyújtsanak rá, legyen ez a nap a leszokásuk első napja.
 
Az államtitkár kiemelte, fontos a gyerekkorban elkezdett prevenció, hogy tudatosítsuk a gyerekekben: a dohány károsítja a szervezetet, egy dohányos életét 10–14 évvel rövidíti meg a cigarettázás, és ugyanilyen fontos, hogy mindenki tisztában legyen a passzív dohányzás ártalmaival is. A tüdőgyógyász végzettségű államtitkár kitért arra is, hogy megtévesztőnek tartja az e-cigaretta terjesztésében érdekelt cégek azon álláspontját, miszerint ezek a készítmények segítenek a leszokásban. Hozzátette, ezzel szemben mára bizonyított, hogy ezek a termékek fenntartják a nikotinfüggőséget, valamint az úgynevezett hevített dohánytermékek sem alkalmasak a leszokásra.
 
 
Mint mondta, csökkent a passzív dohányzásnak kitett emberek száma azzal, hogy Magyarország évekkel ezelőtt szigorította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, és a szigorítást teljes politikai és társadalmi konszenzus övezte. Demjén Tibor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Dohányzás Fókuszpont vezetője elmondta, tíz éve indították el az óvodai dohányzás megelőzését célzó programot; a cikiacigi.hu oldal az 5–8, a 9–14 és a 15–20 éves korosztálynak nyújt megfelelő információkat a témáról.
 
A szakember hozzátette: a felnőtt magyar lakosság 27,5 százaléka dohányzik, 1,7 százalékuk alkalmanként, 25,8 százalékuk rendszeresen, míg a fiatalok (13–15 éves) 25 százaléka vallja magát dohányosnak, közülük 6 százalék cigizik naponta. Ez a hat százalék fordul át a később mért 25,8 százalékra, ami azt is jelzi, hogy a fiatal korban kialakuló nikotinfüggőség a későbbiekben napi fogyasztóvá teszi az embereket.
 
Szekér Enikő, a Budakeszi járás egészségfejlesztési irodájának vezetője elmondta, kiemelt programjuk a dohányzásról leszokás támogatása, a megelőzés, az iroda munkatársai számos helyen tartanak felvilágosító, támogató előadásokat minden korosztály számára. A sajtótájékoztatóval egy időben a világnap alkalmából Budapesten, Szegeden és Debrecenben flashmobot tartottak, a résztvevők egy dobogó szívet formáztak meg, hogy motiválják az embereket a leszokásra, és hogy kampányoljanak az egészség megőrzése mellett.
(Forrás: biokalauz.co.hu/hirado.hu, kép:pixabay.com)