Jump to content

Nem mozog eleget a serdülők több mint nyolcvan százaléka

2019. 11. 25. 10:37

Veszélyezteti a fiatalok egészségét a mozgásszegény életmód és a képernyők előtt töltött hosszú órák száma az Egészségügyi Világszervezet szerint.

A mozgáshiányban szenvedő serdülő lányok aránya 27 országban haladta meg 2016-ra a 90 százalékot – olvasható a The Guardian hírei közt. A tanulmányhoz 146 ország iskoláiban végeztek felmérést, és azt találták, hogy a 11 és 17 év közöttieknél 2001 óta rendkívül csekély növekedés volt csak tapasztalható a fizikai aktivitás terén.
 
A két nem közötti jelentős különbséget is megfigyelték, a lányok jóval lemaradtak a fiúk mögött a fizikai aktivitásban, négy ország kivétel, melyek Afganisztán, Szamoa, Zambia és Tonga. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a jelen helyzet súlyos és azonnali beavatkozást igényel, mert a mozgásszegény életmód nemcsak a fiatalok mostani, hanem a jövőbeni egészségére is kihatással van. A tanulmány írója, Regina Guthold elmondta, hogy sürgős politikai intézkedésekre lenne szükség, főként a lányok fizikai aktivitásának előmozdítása érdekében.
 
 
A tagállamok tavaly abban állapodtak meg, hogy 2030-ra megpróbálják csökkenteni az inaktivitást, legalább 15 százalékkal. A világszervezet megállapította, hogy a gazdag országok a legkevésbé aktívak között vannak. Az Egyesült Királyságban a lányok több mint 85 százaléka és a fiúk 75 százaléka nem mozgott eleget 2016-ban, az Egyesült Államokban a fiúk 64 százaléka és a lányok 80 százaléka él mozgásszegény életmódot.
 
A serdülőknek naponta egy óra mozgás javasolt, amely lehet séta az iskolába, biciklizés vagy különböző szabadtéri játékok. A mozgásnak a csontozat és az izomzat helyes fejlődésében, a szív és a tüdő egészségének megőrzésében is fontos szerepe van. Ezenfelül segít az elhízás, a szívbetegségek, a rák- és a cukorbetegség elkerülésében. Továbbá arra is egyre több a bizonyíték, hogy a kognitív fejlődésben is nagy szerepe van. Mark Tremblay, a kanadai Children’s Hospital of Eastern Ontario Research Institute orvosa a tanulmányban kifejtette, hogy a fizikai inaktivitás a korai halálozások negyedik vezető oka világszinten.
(Forrás: biokalauz.co.hu/hirado.hu, kép:pixabay.com)