Jump to content

Infektológus: több HIV-szűrővizsgálatot kellene végezni

2019. 11. 29. 14:00

Nemcsak a rizikócsoportokba tartozóknak, hanem a védekezés nélkül szexuális kapcsolatot létesítő fiataloknak is el kellene menniük HIV-szűrővizsgálatra - hívta fel a figyelmet Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa pénteken az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

Hozzátette: a december 1-jei AIDS elleni világnap előtt kiemelten fontos a szűrésről beszélni, hiszen a betegség akár 10-15 évig is tünetmentes, így felismerésére a szűrés az egyetlen lehetőség.

Elmondta: az AIDS kezelésére nagyon sok korszerű gyógyszer érhető el Magyarországon. A fertőzöttek jelentős része jellemzően a rizikócsoportokba - homoszexuálisak, prostituáltak, intravénás droghasználók - tartoznak - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy Magyarország a kevésbé HIV-fertőzött országok közé tartozik.

Az AIDS elleni világnap megtartásáról 1988-ban döntött az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában, és kellő anyagi források hiányában csak mintegy 60 százalékuk kap kezelést. Magyarországon 1986 óta végeznek anonim AIDS-szűrést, évente mintegy 200-300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak.

(Forrás: biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)