Jump to content

Drasztikusan alábecsülték az emberi szervezetben felhalmozódott BPA adalékanyag szintjét

2019. 12. 09. 20:50

A biszfenol A (BPA), a műanyaggyártásban használt kedvelt adalékanyag jelentősen nagyobb mennyiségben található meg az emberi szervezetben, mint azt az eddigi kutatások mutatták.

Egy új módszerrel pontosabban kimutatható, hogy a vegyületből, amely a műanyagokban, konzervekben és ételcsomagolásokban van, mennyi jut az emberi szervezetbe – olvasható a The Guardian cikkében.

A Lancet tudományos lapban megjelent tanulmány is beszámol róla, hogy a BPA bizonyítottan megzavarja a hormonháztartást, valamint az elhízással és egyéb betegségekkel is kapcsolatba hozható.

A vegyületnek kitett terhes nőknél nagyobb eséllyel fordul elő, hogy gyermekeiknek fejlődési rendellenességeik, viselkedési és termékenységi problémáik lesznek, illetve a rák kialakulásának is nagyobb a kockázata.

Az új vizsgálati eljárás során a vizeletben levő BPA szintjét mérték föl, továbbá a metabolitjait is megszámolták, amelyek az anyagcserében részt vevő vagy annak folyamán keletkező anyagok.

Ezzel a technikával 29 terhes nő vizeletét elemezték, és azt találták, hogy a BPA szintjük átlagosan 44-szer volt magasabb,
mint ez előző technikával mért vizsgálatokon.

Patricia Hunt, a Washingtoni Állami Egyetem professzora elmondta, az eredmény megrémítette, hiszen a törvény, mellyel az adalékanyag felhasználásának mennyiségét szabályozzák, az előző, jóval alacsonyabb eredményeken alapul. Az új kutatás azonban egészen más értéket mutat.

Azt is kifejtette, hogy az anyag a lenyelés után gyors változáson megy keresztül, így teljesen eltérő a helyzet, mint a bőrrel történő érintkezéskor.

A probléma abban áll, hogy a legtöbb vegyi anyagot a metabolitok figyelembevétele nélkül elemzik.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)