Jump to content

A látótávolság csökkenéséből állapították meg, mennyire nőtt a légszennyezettség Afrika nagyvárosaiban

2020. 04. 24. 15:00

A látótávolság csökkenéséből következtettek brit kutatók arra, hogy mennyire romlott egyes afrikai fővárosok levegője az elmúlt csaknem fél évszázad alatt, mivel Afrikában még nincs jól kiépített légszennyezettség-mérő hálózat.

A gépjármű-közlekedésből és az áramtermelésből származó szállópor-szennyezettség miatt Kenya fővárosában, Nairobiban 60 százalékkal, az ugandai Kampalában 56, az etiópiai Addisz-Abebában pedig 34 százalékkal csökkent a látótávolság az 1970-es évek óta, ami Nairobi esetében a szálló por mennyiségének 182 százalékos, az etióp fővárosban 162 százalékos, az ugandai fővárosban pedig 62 százalékos növekedését jelzi 45 év alatt – állapították a Birminghami Egyetem kutatói, akik az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban tették közzé kutatási eredményeiket.

A kutatók összefüggést mutattak ki e kelet-afrikai nagyvárosok légszennyezettsége és gazdasági fejlődése, népességnövekedése között. Megállapították, hogy a látótávolság a száraz évszakokban a legalacsonyabb és az esős évszakokban a legmagasabb. Mindhárom városban messzebbre lehet látni vasárnaponként, amikor kisebb az autóforgalom és az ipari termelés.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)