Jump to content

A betegség, ami a fehérgallérosokat sújtja

2020. 06. 17. 17:05

A szellemi munkát végző, értelmiségi kategóriába tartozó embereknek is megvan ám a maga jellemző betegsége. Míg alacsonyabb végzetségű emberek a káros életmódba, addig az iskolázottabbak egy egészen megdöbbentő kórba halnak bele leggyakrabban.

A CDC's Morbidity and Mortality Weekly Reportban megjelent kutatás érdekes összefüggésekről rántotta le a leplet. Általában ha az életmód, egészség és iskolai végzettség egymásra befolyást gyakorló tényezőit vizsgálják, általában mindig az a tanulmányok vége, hogy az alacsonyabban iskolázott emberek egészségtelenebbül élnek, és több betegség kialakulásának a kockázata is magasabb a körükben. A legújabb tudományos kutatás viszont azt firtatta, hogy az úgynevezett fehér gallérosok, azaz az értelmiségi kategóriába sorolt munkavégzők, milyen tipikus betegségeket szenvednek el életük során.

Agybetegségek

A július 13-án megjelent tanulmány szerint a magasan iskolázott, jó anyagi körülményekkel rendelkező emberek, sokkal gyakrabban érintettek a Lou Gehrig-betegségként is ismert ALS-sel (amyotrophic lateral sclerosis) és a Parkinson-kór is gyakoribb esetükben, mint az alacsonyabban iskolázottak körében. A fent említett betegségek halálos kimenetele is gyakoribb az értelmiségiek körében.

A legveszélyeztetettebb fehér galléros munkakörök, ahol az agyat támadó betegségek leggyakrabban felütik fejüket: a matematikusok, építészek, mérnökök, ügyvédek és vezetőbeosztásúak.

„Ez egy kissé váratlan felfedezés” – mondta a kutatást vezető John Beard, a U.S. Centers for Disease Control and Prevention munkatársa. Hozzátette, hogy a legtöbb korábbi tanulmány a vegyi anyagokra (például a peszticidekre vagy oldószerekre), az elektromágneses mezőkre és azokra a környezeti hatásokra összpontosított, amelyek inkább az alacsonyabb iskolázottságú embereket vette körül, de úgy tűnik, hogy nem csak a kemény és terhelő fizikai környezet okozhat ilyen jellegű elváltozásokat.

„Ahhoz, hogy a jelenség mögötti miérteket is feltárjuk, további kutatásokra van szükség” – zárta gondolatait John Beard.

Ezek szerint a megfelelő életmód és a jó anyagi körülmény sem óv meg a legkegyetlenebb betegségektől. A korábbi kutatások eddig mind arról számoltak be, hogy az alacsonyabb jövedelmű emberek esetében számos betegség felbukkanása gyakoribb, ami a nem megfelelő életmóddal volt kapcsolatba hozható, ám ebből kiindulva hiba azt feltételezni, hogy a jómódúak mentesülnek a betegségektől. A pénz és státusz nem óv meg, csupán másfajta betegséggel sújt a tanulmány értelmében.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)