Jump to content

Átalakul az agy, ha sokáig szingli az ember

2020. 06. 17. 09:05

Sajnálatos módon ez az életforma nem kedvez az egészségnek a legfrissebb brit kutatás szerint, ugyanis az özvegyek és a szinglik körében a demencia sokkal gyakrabban előfordul, mint azoknál, akik boldog házasságban élnek. Pech.

Van, akinek választott életforma, míg másnak ez jutott, legalábbis egy darabig biztosan. A lényegen azonban nem változtat: a szinglik és özvegyek körében a demencia 40 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki.

A demencia és a magány kéz a kézben jár?

A Londoni Egyetem kutatása szerint azok az emberek, akik idősebb korukban maradnak egyedül, illetve válnak szinglivé, nagyobb eséllyel válhatnak demenciássá, mint a házasságban élő társaik. De még mielőtt a romantikus vonal felé közelednénk, a tanulmány azt is leszögezte, hogy mindez csak azért lehetséges, mert azok, akik házasságban élnek, valószínűleg szociálisan jóval aktívabbak, gyakrabban beszélgetnek, egészségesebben étkeznek és több testmozgást végeznek. Mindez pedig segít megelőzni a demencia kialakulását.

A kutatás vezetője Dr. Andrew Sommerland persze hozzátette, hogy „az, hogy megházasodsz és gyűrűt húzol az ujjadra, még nem ment meg a demenciától.”

„A kutatás sokkal inkább azokkal a házassággal járó faktorokról számol be, amelyek pont a demencia kialakulásának csökkentésével járnak”- tette hozzá a kutató.

A londoni kutatók 14, összesen 800 ezer ember vizsgáló tanulmányt összegeztek, amelyből kiderült, hogy az egyedülálló emberek 42 százalékkal nagyobb hajlamot mutatnak a demenciára, a házasokéhoz képest, míg az özvegyeknél ez az arány 20 százalék. A kutatás egyébként a 65 év felettieket vizsgálta. Meglepő viszont, hogy az elváltak esetében semmi ilyen változás nem figyelhető meg.

Gyenge mentális állapot

A szingliként élő emberek kevesebb szociális interakciót tudhatnak magukénak, így agyuk is kevésbé van stimulálva az évek folyamán. "Azt gondolom, hogy mindez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a házasok több interakciót mutatnak másokkal. Ez arra ösztönözi az agyat, hogy több megoldási stratégiát ismerjen meg, és dolgozzon ki, ami képessé teszi, hogy meg tudjon birkózni az öregedés okozta agykárosodással, és úgynevezett kognitív tartalékot képezzen” –mondta Dr. Andrew Sommerland.

Egyébként nem kell kétségbe esni akkor sem, hogyha nincs párunk, mert a mentális egészség számos más módon is megőrizhető. Fontos, hogy járjunk rendszeresen emberek közé, és legyen egy-két barátunk, akivel lehet beszélgetni. Mindemellett törekedjük a tápanyagban gazdag és változatok ételek elfogyasztására, valamint a megfelelő mennyiségű sport biztosítására is.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)