Jump to content

Kutatás: Hollandia lakossága 2050-re még sokszínűbb lesz

2020. 07. 08. 16:30

Az elkövetkező három évtizedben a holland népesség még sokszínűbbé válik - olvasható a holland statisztikai és demográfiai intézet legújabb felmérésében.

A holland sajtóban kedden közzétett kutatás szerint 2050-re a holland lakosság 30-40 százaléka olyanokból fog állni, akiknek legalább egyik szülője Hollandián kívül született. Ez az arány jelenleg 24 százalék az országban: a 17,5 millió lakosból 4 millió embernek legalább egyik szülője más országból származik.

A kutatók szerint - a várható élettartam és születési arány függvényében - 30 éven belül az ország népessége 17,1 és 21,6 millió lakos között lesz, valamint a kizárólag holland háttérrel rendelkezők száma 13,4 millió fő körül alakul majd.
Jelenleg az országban a "származást tekintve félig hollandok" az úgynevezett "hagyományos bevándorlási országokból"- Nyugat Európából, Indonéziából, Suriname-ból, Törökörszágból, illetve Marokkóból - származó szülők utódai. A felmérés azonban felhívja a figyelmet, hogy a jövőben ez a minta változni fog. A valószínűsíthető változás okának a kutatók az eljövendő uniós bővítést, a latin-amerikai és ázsiai munkavállalók és külföldi hallgatók számának növekedését, illetve a Közel-Keletről és Afrikából származó menedékkérők beáramlását nevezték meg.

Hugo de Jonge egészségügyi miniszter és a holland kereszténydemokrata párt vezetője, hétfőn a helyi sajtó szerint parlamenti vitát indítványozott a "fenntartható bevándorlással" kapcsolatban. A politikus szerint a "bevándorlás mértéke túlterheli a társadalom tűrőképességét", és Hollandiának a kanadaihoz hasonló, szigorúbb, ellenőrzöttebb bevándorlási politikát kellene folytatnia.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)