Jump to content

Rekordideig volt testen kívüli „műtüdőn” egy dél-koreai Covid–19-páciens

2020. 07. 12. 17:16

Rekordideig, 112 napig tartottak életben testen kívüli műtüdővel egy dél-koreai Covid–19-beteget, akin végül kettős tüdőtranszplantációt hajtottak végre.

A páciens a kilencedik a világon, akin dupla tüdőátültetéssel segítettek a koronavírus-járvány kitörése óta.

Az 50 éves nő február végén került kórházba a betegség miatt, ahol 16 hétig testen kívüli membránoxigenátorral (ECMO), egyfajta műtüdővel tartották életben. Ez világviszonylatban rekordhosszúságú időnek számít a Covid–19-es páciensek esetében.

Park Szung Hun, a Hallym Egyetemi Szent Szív Kórház tüdőgyógyász professzora elmondta, hogy

a gyógyszeres kezelések nem hoztak eredmény, így nem maradt más megoldás, mint a tüdőátültetés.
Az ECMO-kezeléssel életben tartott páciensek tüdőtranszplantációjánál 50 százalék a siker esélye. A beteg azonban jól felkészítve várta, amíg megtalálták a donort az átültetéshez – közölte a kórház ECMO-programjának igazgatója.

A dél-koreai orvoscsoport nyolcórás műtéttel ültette be az új tüdőt a női páciens szervezetébe. Mint mondták: az eltávolított beteg tüdő olyan kemény volt, mint a kő.

A dupla tüdőtranszplantáció a kilencedik hasonló beavatkozás volt a járvány kitörése óta a világban: korábban hatot hajtottak végre Kínában, egyet-egyet az Egyesült Államokban és Ausztráliában.

A pácienst ápoló osztály főnővére szerint a nő állapota sokat javult, élni akarása is segített, mivel két gyermek édesanyja.

Azt mondta nekünk, hálás a napfényért, a holdfényért és azért, hogy lélegezni tud” – mesélte a nővér.

Az orvosok szerint akkor hagyhatja majd el a kórházat, ha a mellizmai már elég erősek lesznek hozzá, hogy segítség nélkül lélegezni tudjon.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)