Jump to content

Depresszió ellen fuss!

2020. 07. 28. 16:05

A legjobb természetes gyógymód, ami kirángathat a lelki nehézségekből. Egy kiadós kocogás után kitisztul az elme és a megoldás is közelebb kerül, de legalábbis a nehézség egy kis időre megszűnik.A sport olyan, akárcsak a drog. Egyszer kell csak rákapni, utána a test vágyni fogja minden nap a mozgást. Nem véletlenül, hiszen boldogsághormont szabadít fel, ami által csökkent a kortizol jelenléte a véráramban, tehát stressz szintünk fokozatosan csökkenni fog. Ha pedig a kortizol kiürül a szervezetből és normális szintre áll vissza, akkor könnyebb cselekedni, pihenni és gondolkozni, ami a depressziós, szorongós állapotban ugyebár nehéz.

De a futás jótékony hatása mellett nem csak tapasztalatok százai, hanem a tudomány is kiállt. Az utóbbi évek kutatásai forradalmi megállapításokkal álltak elő, ezek egyike a neurogenezis, ami nem más, mint az új idegsejtek képződése.

Egy ideig az volt az elfogadott nézet, hogy az agy egy bizonyos mennyiségű idegsejttel rendelkezik, amelyekből a felnőtt kor küszöbét átlépve nem keletkezik több. Erre cáfoltak rá a legfrissebb kutatások.

A vizsgálódások kimutatták, hogy a sejtképződést az aerob mozgásformák segítik. Az új kapcsolatok a memóriáért és a tanulásért felelős agyi területeken alakulnak ki. A rendszeres, 30-40 át tartó futás másik jótékony hatása, hogy serkenti a vérkeringést, az agy oxigénellátását, aminek következtében egyszerűen „kitisztul” az agyunk.

Nyúlcipőt fel, és irány a pálya!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)