Jump to content

Mi a pulzus és a fogyás kapcsolata?

2020. 07. 28. 14:05

A pulzus szervezetünk vészcsengője, és jelzőőre. Egészségi állapotunkról, esetleges allergiánkról is beszámol, sőt a zsírégetéshez is sok köze van.

Akárcsak a nyár elején úgy a nyár végén is mindig népszerű téma a fogyás és a hatékony zsírégetés titka. Utóbbi nem a kalóriaszámlálgatásban vagy a túledzésben rejlik, hanem az optimális pulzustartományban végzett mozgásban.

A szervezet az edzés során a kb. 40 perc után nyúl a zsírtartalékokhoz. Gyorsabban beindítható a folyamat, ha magasabb pulzustartományon zajlik a sport, ami sok mindentől függ. Függ a mentális, a fizikai állapottól, illetve a kortól és az edzettségtől is. Általánosságban a 110-130-as pulzustartományban végzett mozgás a megfelelő a fogyás beindításához, amit legalább az edzés feléig meg kell tartani. Onnantól kezdve rövid ideig akár 180 körül is lehet a pulzus, ami még inkább fokozza a zsírégetést.

Az egyenletes fogyáshoz az erőnléti és a kardio edzések váltakozására van szükség. Az erőnléti edzések szinten tartják az izomzatot és szálkásítják a testet, míg a kardio edzés a felesleg ledolgozását segíti elő. Már heti háromszor húsz perces futással is sokat tehetünk magunkért, főképp, ha a hét negyedik napjára beiktatunk egy erőnléti edzést.

Mielőtt edzésre adjunk a fejünket, azért érdemes felmérni saját állóképességünket, és annak megfelelő edzéstervet összeállítani. A személyre szabott edzésterv mellett az étkezésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, sőt az sem mindegy, hogy mit mikor eszünk. Edzés előtt néhány órával a lassan felszívódó szénhidrátokat, közvetlenül az edzés előtt pedig a gyorsan felszívódóakat kell előnyben részesíteni. A tévhitekkel ellentétben pedig a sportolást az evés követi, ugyanis a mozgás során felhasznált energiát pótolni kell, fehérje formájában.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)