Jump to content

Nyugtalanságban, álmatlanságban, depresszióban szenved a koronavírus-fertőzésen átesettek egy része

2020. 08. 04. 20:00

Az új koronavírus okozta betegségen átesettek egy része magasabb arányban szenved pszichiátriai rendellenességekben, köztük poszt-traumatikus stresszben (PTSD), nyugtalanságban, álmatlanságban és depresszióban a milánói San Raffaele kórház által hétfőn közétett tanulmány szerint.

A kutatók által megfigyelt, Covid-19-en átesett 402 beteg több mint fele legalább egy ilyen rendellenséggel küszködött arányosan azzal, milyen súlyos koronavírus-fertőzésen estek át. A 265 férfit és 137 nőt a koronavírus-fertőzés miatti kezelés után egy hónnappal vizsgálták meg az orvosok.

„Azonnal világossá vált, hogy a Covid-19 okozta gyulladásnak pszichiátriai hatása is lehet” – mondta Francesco Benedetti professzor, a kórház pszichiátriai és klinikai pszichobiológiai kutatócsoportjának vezetője.

A betegekkel folytatott beszélgetések és az állapotukról általuk kitöltött kérdőívek alapján az orvosok megállapították, hogy 28 százalékuk PTSD-ben, 31 százalék depresszióban, 32 százalék nyugtalanságban, 40 százalék álmatlanságban és 20 százalék rögeszmés kényszercselekvésben szenvedett - olvasható a Brain, Behavior and Immunity című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányban.

A kutatók kimutatták, hogy leginkább a nők szenvedtek nyugtalanságtól és depressziótól, annak ellenére, hogy koronavírus-fertőzésük kevésbé súlyos volt. „Azt feltételezzük, hogy ennek oka az lehet, hogy különféleképpen működik a nők és férfiak immunrendszere” – mondta Benedetti professzor.

A kutatók azt is megállapították, hogy a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésen átesettek esetében kevésbé volt súlyos a pszichiátriai utóhatás, mint azoknál, akik a fertőzéssel nem kórházban birkóztak meg.

A Covid-19 pszichiátriai következményeit okozhatja mind az immunválasz a vírusfertőzésre, mind pedig a pszichológiai stressz tényezői, mint a stigma, a közösségi izoláció és az aggodalom amiatt, hogy megfertőzhetnek másokat – vélik a kutatók.

A címlapfotó illusztráció, a képen védőmaszkos járókelők Brüsszel egyik bevásárlóutcájában 2020. augusztus 3-án, a nyári vásár harmadik napján. A koronavírus-járvány miatt a kereskedők számára kedvezőtlenül alakul a belgiumi nyári vásár: júliusról augusztusra halasztották, a kezdete előtti néhány nappal pedig a kormány a járvány második hullámától tartva elrendelte, hogy csak felnőtt, és egyszerre csak egy mehet be egy üzletbe, legfeljebb harminc percre, továbbá kötelezővé tette az arcmaszk viselését a városközpontokban. 

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)