A hosszú élet titkának a romantikus kapcsolatot, vagy pont annak hiányát, a sportot vagy a helyes táplálkozást szokták megnevezni. Ezzel ellentétben a tudomány valami egészen másnak tulajdonítja a dolgot.
Egy csoport olasz és amerikai szakértő az elmúlt fél évben azzal foglalkozott, hogy az tanulmányozza annak az olasz falunak a lakóit, ahol az emberek átlagosan száz évet élnek. A 700 fős Acciaroli nevű faluban jelenleg 81 ember idősebb 100 évnél. Ráadásként amellett, hogy magas kort érnek meg, a faluhoz közeli apró közösségek lakói úgy tűnik, immunisak a demenciára, a szívbetegségekre és más, a korral összefüggő krónikus betegségekre, amelyek a nyugati világban jellemzőek.
A római Sapienza Egyetem és a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi kara kutatóinak hétfői közlése szerint a magyarázat az adrenomedullin nevű hormon alacsony szintjében rejtőzik. Ez a hormon hatással van a vérerekre: szélesíti őket. A kutatók közlése szerint az adrenomedullin jóval kisebb mennyiségben található meg a vizsgált egyéneknél és úgy tűnik, ez hatásos, védelmet nyújtó tényező, amely segít a mikrocirkuláció vagy kapilláris keringés optimalizálásában. A hajszálerek az idősebb emberekben hajlamosak a degenerálódásra, a cilentói idősek vérerei azonban olyanok, mint a jóval fiatalabbaké, esetenként huszonéveseké.
A vizsgált személyek szervezetében metabolitokat (anyagcseretermékeket) is találtak, melyek összefüggésben lehetnek a hosszú élettel és a jólléttel – áll a közleményben. Vértesztek mellett kardiológiai és neurológiai vizsgálatokat is végeztek a tudósok. Elemzéseik arra is kitértek, hogy a genetika és az életmód – diéta és fizikai aktivitás – hogyan befolyásolják Acciaroli lakóinak élethosszát.
A kutatás során Ancel Keys amerikai élelmezéstudományi kutató először talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy az olívaolajon alapuló és friss zöldségben, gyümölcsben és halban gazdag mediterrán étel jó hatással van az egészségre.