Jump to content

Mi a hosszú élet titka?

2020. 08. 28. 09:05

A sokat firtatott kérdésre egy dél-olaszországi falu adta meg a választ, ahol a lakosság átlagélettartama jócskán meghaladta a száz éves kort.

A hosszú élet titkának a romantikus kapcsolatot, vagy pont annak hiányát, a sportot vagy a helyes táplálkozást szokták megnevezni. Ezzel ellentétben a tudomány valami egészen másnak tulajdonítja a dolgot.

Egy csoport olasz és amerikai szakértő az elmúlt fél évben azzal foglalkozott, hogy az tanulmányozza annak az olasz falunak a lakóit, ahol az emberek átlagosan száz évet élnek. A 700 fős Acciaroli nevű faluban jelenleg 81 ember idősebb 100 évnél. Ráadásként amellett, hogy magas kort érnek meg, a faluhoz közeli apró közösségek lakói úgy tűnik, immunisak a demenciára, a szívbetegségekre és más, a korral összefüggő krónikus betegségekre, amelyek a nyugati világban jellemzőek.

A római Sapienza Egyetem és a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi kara kutatóinak hétfői közlése szerint a magyarázat az adrenomedullin nevű hormon alacsony szintjében rejtőzik. Ez a hormon hatással van a vérerekre: szélesíti őket. A kutatók közlése szerint az adrenomedullin jóval kisebb mennyiségben található meg a vizsgált egyéneknél és úgy tűnik, ez hatásos, védelmet nyújtó tényező, amely segít a mikrocirkuláció vagy kapilláris keringés optimalizálásában. A hajszálerek az idősebb emberekben hajlamosak a degenerálódásra, a cilentói idősek vérerei azonban olyanok, mint a jóval fiatalabbaké, esetenként huszonéveseké.

A vizsgált személyek szervezetében metabolitokat (anyagcseretermékeket) is találtak, melyek összefüggésben lehetnek a hosszú élettel és a jólléttel – áll a közleményben. Vértesztek mellett kardiológiai és neurológiai vizsgálatokat is végeztek a tudósok. Elemzéseik arra is kitértek, hogy a genetika és az életmód – diéta és fizikai aktivitás – hogyan befolyásolják Acciaroli lakóinak élethosszát.

A kutatás során Ancel Keys amerikai élelmezéstudományi kutató először talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy az olívaolajon alapuló és friss zöldségben, gyümölcsben és halban gazdag mediterrán étel jó hatással van az egészségre.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)