Jump to content

Dobd a pizsamát és fel az ádámkosztümmel, avagy alvás meztelenül

2020. 09. 04. 16:50

Meztelenül aludni annyit tesz, mint megszabadulni a szorító anyagoktól és szabadjára engedni a szervezet működését. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy javul az alvásminőség, növekszik a kalóriaégetés mennyisége, javul a keringés, ezáltal az öregedési folyamatok is lassulnak. És ez még csak a kezdet!

A meztelenül alvásnak számos előnye van. Soroljuk!

Elősegítjük vele a test lehűlését, ami szükségeltetik a megfelelő mélyalváshoz. Felmerülhet a kérdés, miért fontos ez? Mert a testhőmérséklet este 11 óra körül a legmagasabb és hajnal 4 körül a legalacsonyabb. Ha ez a hőmérséklet-csökkenés nem következik be, az agy felébreszti a testet, hogy kiderüljön, mi akadályozza az alvást: emiatt pedig vagy nem tudunk elaludni vagy rosszul alszunk és zavartan ébredünk. Pőrén ez a veszély nem fenyeget, mert a test ideális hőmérsékletre képes lehűlni.

Csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulását, ami szintén az alacsonyabb testhőmérséklettel áll összefüggésben. Angol kutatások kimutatták, hogy „lehűlve” metabolikus rendszer szinte szárnyal.

Az anyagcsere működés fokozódásán kívül a vérkeringés javul, ha nincs szorító zokni, nadrág, póló. Bármennyire elenyészőnek tűnik a pizsama szorítás, akkor is befolyásolja a vérkeringés milyenségét.

Alvás közben megnő a növekedési hormonok szintje, melyek fontos szerepet játszanak az öregedési folyamat lassításában. A mélyalváshoz pedig a pőreségen keresztül vezet az út, a testhőmérséklet jótékony csökkenése miatt.

Egy tavalyi, 1000 fővel végzett brit kutatás arról számolt be, hogy pozitív egészségügyi hatása mellett, a szexuális életet is felpezsdíti, ha a felek meztelenül bújnak ágyba. Plusz, már csak azért is jobb meztelenül aludni, mert az rengeteg oxytocint termel. A termelődést a közelség és/vagy a bőr-bőr kontaktus indítja be, maga a hormon pedig jó hatással van a szívre.

+1: a nehezen álomba merülőknek jó hír, hogy a meztelenül alvás felgyorsítja a folyamatot, mert nincs, ami felfogja a kipárolgó hőt, így a lehűlés kevesebb idegig tart.

(Forrás: biokalauz.co.hu;marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)