Jump to content

Csaknem öthavi csúcsra emelkedett az új esetek száma Németországban

2020. 09. 17. 17:39

Csaknem öthavi csúcsra, április vége óta a legmagasabbra emelkedett az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtökön ismertetett adatai szerint.

Az utóbbi 24 órában 2194 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. Ennél több fertőzést legutóbb április 24-én regisztráltak, amikor 2337 lelet volt pozitív. Azóta csak egyszer haladta meg az új esetek száma a kétezres határt, augusztus 22-én, amikor 2034 fertőzést jegyeztek fel.

Az új esetek száma emelkedett a szerdai 1901-hez képest, és jelentősen nőtt az utóbbi heteket jellemző 1500 körüli szinthez viszonyítva, ugyanakkor messze elmarad a járvány első hullámának csúcspontján, április elején regisztrált napi 6000 körüli értékektől.

Az új esetekkel együtt 265 857 fertőzést mutattak ki Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő elhalálozások száma egy nap alatt hárommal emelkedett, 9371-re.

A napi új esetek száma az áprilisi tetőzés után július közepéig süllyedt, nagyjából az 500-as szintig, majd meredek emelkedésnek indult. Az RKI szakértői ezt több tényező együttes hatásának, köztük az egyre intenzívebb - hetente egymilliónál is több vizsgálatot jelentő - tesztelésnek tulajdonítják. Az új esetek száma augusztus végén állt be az 1500 körüli szintre, és a napokban indult ismét emelkedésnek.

A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek és a járvány halálos áldozatainak száma viszont nem változott számottevően, ami az RKI szerint azzal magyarázható, hogy főleg fiatalok kapják el a vírust, akiknek körében viszonylag ritka a súlyos megbetegedés és a fertőzéssel összefüggő elhalálozás. Azonban a múlt hét óta az esetszám enyhe emelkedése látható az idősebb korosztályokban, ami az egészségügyi ellátórendszer terhei és a halálos áldozatok száma növekedésének kockázatával jár - figyelmeztetett az RKI.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)