Jump to content

Már élesben tesztelik az izraeli Covid-vakcinát

2020. 11. 02. 07:22

Megkezdődött az izraeli Nesz Ciónában található biológiai kutatóintézetben kifejlesztett koronavírus elleni vakcina, a Brilife klinikai tesztelése – jelentette a helyi média vasárnap.

Elsőként egy 26 éves önkéntesnek, Szegev Harelnek adták be a Covid–19 elleni védőoltást, aki elővigyázatosságból egynapos megfigyelésre befeküdt egy Tel-Aviv melletti kórházba.

Eredetileg egy másik, 47 éves férfi lett volna a kísérlet első alanya, de az előzetes vizsgálatoknál kiderült, hogy szervezetében már ellenanyag található, korábban átesett a fertőzésen anélkül, hogy tudomása lett volna róla.

Vasárnap Harel mellett egy 34 éves orvostanhallgató is megkapta az oltóanyagot a kísérletben szintén résztvevő jeruzsálemi Hadassza kórházban. Kedden még négy embert beoltanak, de egyiküket placebóval, majd novemberben a klinikai teszt első szakaszában összesen nyolcvan, 18-55 éves önkéntest, részben valódi oltóanyaggal, részben placebóval.

A második szakaszban decembertől mintegy ezer, 18-85 éves önként vállalkozó kapja meg a kísérleti védőoltást nyolc kórházban, és ha minden rendben halad, akkor a tesztelés harmadik szakaszában harmincezren vehetnek részt jövőre április-májusban.

Mindezzel párhuzamosan a védelmi minisztérium megkezdi az oltóanyag tömegtermelését, amit elfogadása és sikeres tesztelése esetén az izraeliek és a palesztinok is megkaphatnak várhatóan a jövő év második félében a kutatóintézet katonai rádiónak nyilatkozó igazgatója szerint.

Az oltást Brilife-nak nevezték el, a héber briut, vagyis egészség és az angol élet szó összevonásával.

Izrael eközben a várhatóan hamarabb elkészülő külföldi oltóanyagokból is vásárolni szándékozik, és azokkal megérkezésük esetén megkezdi a veszélyeztetett lakossági csoportok beoltását.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 314 ezer 498-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 10 473 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)