Jump to content

Johnson: "a kis karácsony a biztonságos karácsony"

2020. 12. 17. 10:50

Szűk körű és rövid karácsonyi összejövetelekre kérte szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök a lakosságot, mondván: a jelenlegi járványhelyzetben "a kis karácsony a biztonságos karácsony". A Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján hozzátette ugyanakkor, hogy az oltási kampány hatására húsvétra már jobb lesz a helyzet, jövőre pedig mindenki a korábban megszokott módon ünnepelheti a karácsonyt.

A brit kormány már korábban bejelentette, hogy az idei karácsonyi időszakra, december 23-27. között jelentősen enyhíti a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokat. Lehetővé válik például legfeljebb három, nem egy fedél alatt élő család összejövetele egymás otthonaiban, azokban az országrészekben is, amelyekben magas járványkészültségi szint van érvényben és ennek rendelkezései alapján jelenleg senki nem látogathatja meg szeretteit.

Az enyhítési tervekről azonban komoly vita bontakozott ki az elmúlt napokban. A legnagyobb feltűnést az keltette, hogy a két legtekintélyesebb brit orvosi szakfolyóirat, a Health Service Journal és a British Medical Journal közös szerkesztőségi cikkben nevezte "meggondolatlannak" és "durva hibának" ezeket a terveket, és arra figyelmeztette a kormányt, hogy a karácsonyi engedékenység számos emberéletbe kerülhet.

Szerda esti sajtótájékoztatóján Johnson közölte: most már nem változtatják meg a karácsonyi enyhítésről hozott döntést, mivel nem akarják "kriminalizálni" azokat, akik már megtervezték a szeretteikkel közös karácsonyt, de a kormány mindenkit a lehető legvisszafogottabb ünneplésre kér.

A brit miniszterelnök kijelentette: amikor a kormány azt mondja, hogy három különböző háztartás tagjai öt napig összejöhetnek, "az nem cél, hanem a felső határ", és a legbiztonságosabb megoldás az, ha mindenki a lehető legkevesebb emberrel találkozik.

Hozzátette: a kormány azt is kéri, hogy az erősen fertőzött térségekben élők ne utazzanak olyan országrészekbe, amelyekben alacsonyabb a koronavírus-fertőzöttek száma.

Johnson hangsúlyozta, hogy Londonban, ahol éppen szerdán lépett életbe a legmagasabb szintű, jelentős korlátozásokkal járó járványkészültségi fokozat, jelenleg 270 koronavírus-fertőzött jut minden százezer lakosra.
Londonban és a vele határos keleti-északkeleti térségekben szerdán már nem nyithattak ki a múzeumok, a turistalátványosságok, a zárt terű szórakozóhelyek, be kellett zárniuk a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek, valamint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést.

Emellett a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthatnak összejöveteleket, így egymást sem látogathatják otthonaikban, és a szabadtéri helyszíneken is csak hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat egymás társaságában.
A karácsonyra tervezett enyhítések ezeket a korlátozásokat is feloldják öt napra.

Szerda esti sajtótájékoztatóján Boris Johnson kiemelte, hogy a múlt kedden kezdődött nagy-britanniai oltási kampány első hetében csaknem 138 ezren kapták meg a koronavírus-vakcinát.

"Nem fér kétség hozzá, hogy győzelemre állunk, és meg is nyerjük a vírussal folytatott hosszú küzdelmünket" - mondta a brit kormányfő.

Hozzátette: az oltások és a mostani intézkedések hatására már húsvétra jobb lesz a helyzet az országban, és biztosra vehető, hogy jövőre minden család a korábban megszokott normális keretek között ünnepelheti a karácsonyt.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)