Jump to content

Már a jövő héten megérkezhet a Moderna engedélyezett vakcinája is Magyarországra

2021. 01. 07. 17:50

A tervek szerint már a jövő héten megérkezhet hazánkba a Moderna vakcinája, melyből Magyarország közel egymillió-ötszázezer adagot kap – tájékoztatott Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

A téli szünet alatt megtörtént a kellő tisztítás az iskolákban, illetve a dolgozókat is tesztelték. A tesztek eredményei szerint az árfertőződöttség csupán egy százalák volt – közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.

Hozzátette, azt tapasztalták, hogy a pedagógusok körében csökkent az érdeklődés az ingyenes tesztelés iránt.

A hét elején szinte minden intézményben rendben megkezdődött az oktatás – emelte ki.

A járványügyi adatokat elemezve az operatív törzs azt tanácsolta a kormánynak, hogy a középiskolák január 11. után is digitális tanrendben működjenek.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a tanárok és diákok nincsenek kizárva az intézményekből, a félévzárás miatt, ha szükséges, bemehetnek az intézményekbe, hogy személyes találkozás keretében tudják azt megoldani.

A külföldről hazatérő kollégisták számára megszervezték az ingyenes tesztelési lehetőséget– húzta alá a köznevelésért felelős államtitkár, aki tájékoztatása végén a diákoknak és tanáraiknak kitartást és eredményes félévzárást kívánt.

3068 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 334 836-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 127, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 10 325-re emelkedett. A gyógyultak száma (technikai okok miatt változatlan a tegnapi naphoz képest) 179 541. A gyógyultak legfrissebb adatait holnap közlik. Az aktív fertőzöttek száma  144 970. 5387 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen.

Immár 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és fokozatosan megkezdődik az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is – ismertette Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A városi kórházakban is zajlik a vakcina beadása az egészségügyi dolgozóknak. Most már az egészségügyi dolgozók teljes vertikumára kiterjed az oltási lehetőség – hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília elmondta, hogy telefonon nehéz elérni az oltóközpontokat, mert a sok jelentkező miatt folyamatosan égnek a vonalak. Éppen ezért már e-mailen keresztül is be lehet jelentkezni.

Csütörtökön megkezdődött négy nagy létszámú idősotthonban is a védőoltás. Budapesten a Pesti úti idősotthonban, az Olajág idősotthonban, valamint egy pécsi és egy miskolci idősotthonban.

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Moderna vakcináját. Ebből az unió számára 80 millió vakcinát kötöttek le. Magyarország megközelítőleg egymillió-ötszázezer vakcinát kap majd.

A tervek szerint jövő héten megérkezhet a Moderna vakcinája Magyarországra– közölte a tiszti főorvos.

A tömeges oltás szakaszában minden háziorvosi rendelőre számítanak, mint oltópontra. A rendelők pedig alkalmasak az oltás beadására, rendelkeznek minden szükséges orvostechnikai eszközzel – válaszolt Müller Cecília újságírói kérdésre.

Egy ampullában öt főnek elegendő oltóanyag található. Ezért is nagyon fontos, hogy az oltakozni vágyók előzetesen regisztráljanak,

hogy az oltópontokon megszervezhessék, hogy a felbontott ampullákat felhasználják, és egyetlen adag se menjen kárba.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, a magyar fejlesztésű vakcina az elölt koronavírust tartalmazza. Hozzátette, jelenleg elegendő vírust tudtak kitenyészteni. Jelenleg ezeknek az inaktiválása zajlik. Kiemelte, mivel teljesen életképtelenné teszik a vírust, így az nem fog semmilyen tünetet okozni.
 
Kiss Róbert rendőr alezredes a rendőrség legfrissebb intézkedéseiről tájékoztatott:
  • 207 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot,
  • szerdán egy presszó bezárásáról döntöttek, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket,
  • 335 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt,
  • 3062 hatósági házi karantént rendeltek el, és 10 300 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.
(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)