Jump to content

A rostfogyasztás erősíti az immunrendszert

2021. 01. 29. 12:16

A járvány idején kiemelten fontos, hogy egészséges táplálkozással, megfelelő rostfogyasztással támogassuk immunrendszerünket.

A magas rosttartalmú étrend csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát is. 

Somogyi Kovács Anita dietetikus az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, az egészséges táplálkozás alapja naponta egy-két alkalommal 10-15 dekagramm gyümölcs, illetve minden főétkezéshez 10 dekagramm zöldség elfogyasztása. Emellett legalább napi egy étkezésnél ajánlott teljes kiőrlésű gabonából készült termék bevitele a szervezetbe. Nagy mennyiségű rostfogyasztásnak megfelelő vízbevitel mellett kell történnie.

A magas rosttartalmú étrend csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát is – hangzott el a műsorban.

A dietetikus azt mondta, az egészséges táplálkozás alapja naponta egy-két alkalommal 10-15 dekagramm gyümölcs, illetve minden főétkezéshez 10 dekagramm zöldség elfogyasztása. Emellett legalább napi egy étkezésnél ajánlott teljes kiőrlésű gabonából készült termék bevitele a szervezetbe. Nagy mennyiségű rostfogyasztásnak megfelelő vízbevitel mellett kell történnie.

Somogyi Kovács Anita kitért arra, hogy a rostfogyasztás jótékony hatásait egyes bélrendszeri megbetegedések – mint az irritábilis bélszindróma vagy a kontaminált vékonybélbetegség – megkérdőjelezheti. Ilyen esetekben oda kell figyelni arra, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszthat a beteg.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)