Jump to content

Íme a vitaminfogyasztás árnyékos oldala

2021. 02. 03. 20:59

A téli vitaminpótlás sohasem volt annyira fontos, mint a koronavírus-járvány idején, azt viszont csak kevesen tudják, hogy mint minden más terméknek, úgy a táplálékkiegészítőknek is van karbonlábnyomuk.

Miközben saját magunk egészségére hatványozottan odafigyelünk, vásárlásainkkal növeljük az üvegházhatású gázkibocsátást, ezzel visszafordíthatatlan károkat okozunk a Földnek. Egy magyar táplálékkiegészítő márka ebbe nem akart belenyugodni és a teljes működését karbonsemlegessé tette, a legelsők között Magyarországon – olvasható a Netamin.hu közleményében.

A koronavírus-járványnak sajnos még sincs vége, ezért most különösen fontos, hogy megfelelő vitamin bevitellel a lehető legjobban megerősítsük a szervezetünket.

A táplálékkiegészítők piaca robbanásszerűen növekedett az elmúlt hónapokban, arra viszont kevesen gondolnak, hogy ezzel mekkora terhelést okozunk a környezetnek.

A vitaminok sem képeznek kivételt a többi termék közül, ha a környezetszennyezést vizsgáljuk. A boltokban megvásárolt táplálékkiegészítőknek is van karbonlábnyoma, azaz kötődik hozzájuk üvegházhatású gázkibocsátás. Ez már csak azért is probléma, mert a légköri szén-dioxid-koncentráció töretlenül nő, ráadásul 2020 volt a legmelegebb év Európában, amióta megbízható és rendszeres mérések állnak rendelkezésre.

Kis karbonlábnyomot hagyni és azt is semlegesíteni

A magyar tulajdonú vállalat hitvallása, hogy ne csak az emberek, hanem a környezet egészségét is óvják az általuk elérhető minden eszközzel. Benkovics Péter, a cég vezető életmód-tanácsadója arról beszélt, környezetvédelmi célkitűzéseik között vállalták, hogy működésüket 2020-ban száz százalékban karbonsemlegessé teszik, beleértve az operatív működést és a termékek gyártását, szállítását is. A karbonsemlegesítés programja a Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve készült el.

Ennek érdekében először minimalizálták a vállalkozás kibocsátását, pontosan kiszámították a megmaradó karbonlábnyomot, amit szén-dioxid kompenzáció keretében semlegesítettek.

Környezetvédelmi rendszerük részeként átálltak szinte az összes terméknél részben vagy 100 százalékban újrafelhasznált műanyag használatára, öt éven belül viszont szeretnének teljesen műanyagmentessé válni. A termékek szállításához használt csomagolóanyagok lebomlók, a használt vitaminos tégelyeket pedig visszagyűjtésre kerülnek.

A kibocsátás csökkentése után pontosan kiszámították a fennmaradó karbonlábnyomot. Az adatok minden termék mellett láthatók a webshopban. Például egy doboz, harminc darabos D-3 vitamin karbonlábnyoma 54,8. Míg egy doboz, harminc darabos C-vitamin esetében ez 29,2. Az pontos adatok ismeretében a vállalkozás szén-dioxid kompenzáció révén semlegesítette minden egyes termék karbonlábnyomát.

Szén-dioxid kompenzációnak nevezzük, amikor egy vállalat olyan projektet támogat, amely csökkenti a Föld szén-dioxid szintjét, így egyensúly jön létre a légkörbe kibocsátott és az elnyelt szén-dioxid mennyiség között.

A magyar vállalat egy amazóniai esőerdővédő projekt támogatása mellett döntött, amely összesen több mint 117 ezer hektár területet óv meg az illegális erdőirtástól.

„A tét bolygónk, gyermekeink, unokáink sorsa. A karbonsemlegesség nemcsak egészségüket, de a környezetünk egészségét is segít megóvni. A tudomány szerint a klímaváltozás tekintetében már a huszonnegyedik órában vagyunk, ezért úgy érezzük, cselekedni kell. Mi ezt tesszük, és reméljük, sokan követik is majd a példánkat” – zárta gondolatait a cég vezető életmód-tanácsadója.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)