Jump to content

Horvátország a hónap végéig kiterjesztette a járványügyi óvintézkedéseket

2021. 03. 12. 19:29

orvátország március 31-ig kiterjesztette a jelenleg is érvényben lévő járványügyi óvintézkedéseket, mindössze két területen tett kisebb engedményeket - közölte Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: szombattól a kulturális rendezvényeken részt vevők felső létszámhatáráról a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) hozhat döntést. Ezt korábban a helyi, megyei válságstábok is megtehették. A létszámkorlátot eddig 25 főben határozták meg, most lehetőség lesz ennek korrigálására. A HZZJ szigoríthat vagy enyhíthet bizonyos intézkedéseken a helyzettől függően - mondta.

Engedélyezik továbbá a nézők nélküli szabadtéri sportversenyek megrendezését is - tette hozzá Bozinovic. Ez korábban csak az élvonalbeli sportolók számára voltak megengedett.

Krunoslav Capak, a HZZJ igazgatója jelezte: az oltási kampány a vakcinaszállítmányok kiszámíthatatlansága miatt továbbra is akadozik.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem látja okát annak, hogy felfüggesszék a koronavírus elleni oltást az AstraZeneca vakcinájával, amelyből a legtöbbet rendelt Horvátország, és amelyet elővigyázatosságból több ország is felfüggesztett. Mint mondta, Horvátország nem kapott a vakcina azon sorozatából, amely esetleg vérrögösödést okozhat.
Az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatban megjegyezte: Moszkva még nem juttatta el a szükséges dokumentációt, amely alapján a horvát gyógyszerügynökség dönthetne az oltóanyag engedélyezéséről. Ennek ellenére Zágráb továbbra is keresi az alternatív megoldásokat - fűzte hozzá.

A 4,1 milliós Horvátországban péntekre 823 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 249 661-et. Egy nap alatt 12-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5647-re emelkedett. Kórházban 811 beteget ápolnak, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában az elmúlt egy napban 770-nel 199 002-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában nyolc beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3926-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 437-an vannak kórházban, 84-en intenzív osztályon.

(Forrás: biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)