Jump to content

A romániai kísérleti színházi előadások egyetlen nézője fertőződött meg

2021. 06. 10. 19:35

A járvány miatt bevezetett távolságtartási előírások felfüggesztésével rendezett romániai kísérleti színházi és opera-előadások egyetlen résztvevőjénél mutatták ki utólag a koronavírus-fertőzést - közölte csütörtökön a Digi 24 hírtelevízió.

A bukaresti nemzeti színházban és operában, valamint a kolozsvári operában május 14-én és 15-én három előadást tartottak a járványügyi operatív törzs (CBSU) külön engedélye alapján, amely lehetővé tette a nézőtér 70 százalékának megtöltését.

A három előadáson részt vevő mintegy 1300 néző vállalta, hogy adataikat regisztrálják és 14 napig megfigyelés alatt tartják őket. A kulturális minisztérium tájékoztatása szerint a kolozsvári opera egyik nézőjénél az előadás után nyolc nappal mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Bár a nézőket arra kérték, hogy a megfigyelési időszak alatt kerüljék az érintkezést másokkal, a hatóságok az eltelt idő miatt azt feltételezik, hogy nem az operában fertőződött meg.

A bukaresti kulturális minisztérium szerint sikeresnek bizonyultak a nagyszámú - beoltott, a betegségen átesett vagy letesztelt - közönség előtt megtartott kísérleti előadások, ugyanakkor azt ajánlja a rendezvényszervezőknek, hogy egy-egy esemény előtt nyissanak több tesztelési pontot, vagy figyelmeztessék a beoltatlan vagy még nem teljes védettséggel rendelkező nézőket, hogy végeztessenek Covid-tesztet.

A Bukaresti Nemzeti Opera a Libera Musica című gálaműsort, a Bukaresti Nemzeti Színház Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát, a Kolozsvári Román Opera pedig Charles Gounod Faustját tűzte műsorra a járványügyi korlátozások lazítását - a kijárási tilalom feloldását és a kültéri maszkviselési kötelezettség eltörlését - hozó első "szabad" hétvégén.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)