Jump to content

Sokkal veszélyesebb lehet a rovarcsípés mint azt gondolnánk

2021. 07. 16. 18:02

Sokkal veszélyesebb lehet a rovarcsípés mint azt gondolnánk, ha ugyanis valaki allergiás a méh- vagy a darázscsípésre, akkor jóval súlyosabbak lehetnek a tünetei egy „bosszantó” viszketésénél – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Magyarországon összesen két rovar – a méh és a darázs – okoz életveszélyes reakciót, de az emberek nagy része fél a szúnyogtól, a pókoktól és hangyáktól is, mert csípés esetén kellemetlen csípésnyomokat hagynak – mondta Mezei Györgyi, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa.

Az emberek nagy részének a méh és darázscsípés sem okoz nagyobb tünetet, mint egy nagyobb duzzanat. Akinél ennél nagyobbat okoz még annak sem mindenképpen kell félnie, mert lehet, hogy ők is egy úgynevezett nagy helyi reakciósok, de ha a csípéstől távol eső területen jelentkezik viszketés, ajakduzzanat, nehéz légzés, szédülés akkor azonnal, 5-10 percen belül mentőt kell hívni – tette hozzá a szakértő.

Azok akik eddig nem tapasztaltak allergiás reakciókat, azok ne aggódjanak fölöslegesen, mert nagyon kis százalék, akinél súlyosabb tünetek is előfordulhatnak, de utazásra azért antihisztamint el lehet vinni, hiszen az a szúnyogcsípés ellen is jól jöhet – mondta Mezei Györgyi.

Ám nem csak a rovarcsípésekre lehetünk allergiások, hanem a nővényekre is. Az allergiás megbetegedések száma azonban nagyon növekszik , és ez vonatkozik a parlagfűre is, ami hazánkban a legsúlyosabb allergiás náthát okozó pollen, és ennek a pollenszórása augusztustól várható egészen októberig.

Aki már tudja magáról, hogy parlagfű allergiája van, az szerezze be a gyógyszereit, és ennek megfelelően kezelje magát.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)