Jump to content

Magyar találmány segít a laktózérzékenyeknek

2021. 09. 28. 14:36

Egyre többen küzdenek ételérzékenységgel, ami miatt több alapanyagot tiltólistára kell helyezniük, és száműzniük az étrendjükből. Létezik viszont egy olyan megoldás, amely a laktózérzékenyek és a sportolók számára ideális.

Németh Zoltán agrármérnök két fiával és kutatásfejlesztői csapatával kísérletezett ki egy különleges tejhelyettesítő technológiát. Tojásfehérje-apból mások mellett tejet, túrót, tejfölt és a vajkrémet kiváltó fehérjeforrásokat készítenek, így biztosítva lehetőséget a laktózérzékenyek és a sportolók teljes értékű táplálkozásához. Szigetcsépi üzemükben évente közel 150 millió tojást dolgoznak fel. A két tojástörő berendezés óránként 66 ezer darabot választ el a héjától, hogy teljes, sárga vagy fehér tojáslé, illetve tojáspor készüljön. A pasztőrözést az elérhető legkorszerűbb UHT-berendezésben végzik, ami a feldolgozóüzem egyik büszkesége – derül ki a közleményből.

Miért fontos a fehérjebevitel?

A fehérjék elengedhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez. Az esszenciális aminosavak nem megfelelő bevitele komoly hiánybetegségekhez vezethet. A felnőttek és gyermekek számára a tojásfehérjét, a csecsemők részére az anyatejet tekintjük az ideális fehérjeforrásnak. Ugyanakkor jól hasznosulnak a húsokban, tejtermékekben lévő fehérjék is. Bajban vannak azonban azok, akik különböző okokból nem fogyaszthatnak tejtermékeket. Alternatívák napról napra jelennek meg, ugyanakkor ezek többnyire növényi alapúak, magas szénhidráttartalommal. Erre talált megoldást a Németh család, amikor kifejlesztette a jó minőségű állati fehérjéket tartalmazó, ToTu fantázianévre keresztelt termékcsaládjukat.

Folyamatosan fejlesztjük a portfóliót: pro- és prebiotikus, ízesített és funkcionális (például kollagénnel dúsított) ToTu termékekkel álltunk elő nemrégiben – mondta Németh Csaba vezető fejlesztő, aki családjával együtt fontosnak tartja, hogy semmi se vesszen kárba, ezért a feldolgozás során keletkező melléktermékek, a tojáshéj és a takarmánytojáspor hasznosításával elsősorban hobbiállatok részére kifejlesztett takarmányokat is készítenek.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)