Jump to content

Íme az öt legszebb adventi vásár Európában!

2021. 10. 26. 14:26

Ugyan még távolinak tűnik, de valójában már csak 74 nap van karácsonyig. A készülődéssel járó stresszt leginkább egy kellemes program közbeiktatásával csökkenthetjük: az adventi vásárok meglátogatásával. Ráadásul tavaly, mint oly sok minden, ez is kimaradt a pandémia miatt.

A budapesti adventi vásárt évek óta Európa legjobbjai között tartják számon, de érdemes meglátogatni a közeli nagyvárosok rendezvényeit is. Még időben vagyunk egy szép kirándulás megszervezéséhez, lássuk Európa öt legszebb adventi vásárát!

1. Bécs, Ausztria

A magyarok nagy kedvence Bécs, autóval is közel van, és meghitt karácsonyi hangulat várja a látogatókat. Az első vásárokat Bécsben tartották – a legenda szerint hét évszázaddal ezelőtt –, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend nemcsak a helyiek, de a turisták körében is. Becslések szerint mintegy hárommillió látogató érkezik a vásárra, ahol több mint 800 árusítóstand található.

 
2. Krakkó, Lengyelország

A lengyel főváros óvárosa – amely az UNESCO világörökségi listáján szerepel – ünnepi látványa megéri a hosszabb utazást is, az adventi vásár igazi időutazás: a több százéves város ódon falai tökéletes színteret biztosítanak egy hamisítatlan adventi forralt borozáshoz. A lengyelek rendkívül barátságosak, sok helyen magyar feliratokat is találni a termékekről.

 
3. Zágráb, Horvátország

Horvátországba nemcsak nyáron, hanem télen is érdemes ellátogatni, ugyanis 2019-ben Zágráb zsinórban harmadszor nyerte el a legjobb európai adventi vásár címet. A rendezvény egyik legnagyobb érdeme a szépségén kívül, hogy kellemesen tágas, nem kell a tömegben nyomorognunk, és még az árak sem vészesek.

 
4. Colmar, Franciaország

Colmarnak alapból nincs nehéz helyzete, a házak eleve úgy néznek ki ebben a csodálatos kisvárosban, mintha mézeskalácsból készültek volna. Igazi mesevilág ősszel is, karácsony előtt ez hatványozottan érvényes. Advent idején fényárban úszik az egész város, nem hiába, hiszen a díszítéshez a város lakói is csatlakoznak, mindenki maga díszíti ki a házát.

 
5. Nürnberg, Németország

A nürnbergi vásár az egyik legrégebbi Európában, erről az első írásos emlék 1628-ból maradt fent. Az óriási téren 200 faházikó várja a látogatókat, ezek közül 30 még 1890-ből maradt fent. A főtér közepén egy hangulatos körhinta áll, forralt bor illata száll szerteszét, és ha szerencsénk van, puha hóesésben élvezhetjük ezt a varázslatos látványt. Az egyik szomszédos téren a legkisebbeknek külön karácsonyi vásárt rendeznek.

(Forrás: biokalauz.co.hu;vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)