Jump to content

Ősszel és télen is szenvedünk az allergiától

2021. 11. 26. 13:10

Az allergiás megbetegedések előfordulása világszerte növekszik, jelenleg a WHO adatai szerint a népesség mintegy 30-40 százalékát érinti. A tünetek egy része szezonális. Az ősz a gombákra érzékenyeknek jelent nehéz időszakot, míg télen a fűtési szezon beköszöntével a por-allergia fokozódik – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Az ősz a gombák spóráira érzékenyeknek jelent nehéz időszakot. Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus kiemelte, hogy az említett spórák mindenütt jelen vannak ahol nyirkos, hűvös idő van, még a természetben is lehet találni.

„A tapasztalat az, hogy az emberiség, mint olyan, tud alkalmazkodni a változó életkörülményekhez, tehát elképzelhető, hogy például száz év múlva az, hogy ha valaki allergiás, már beletartozik az életébe, nem lesz olyan vad a betegség, mint az jelenleg időnként még tapasztalható” – mondta el Nékám Kristóf.

Hozzátette, hogy ahogy egyre több ember lesz érzékeny a szokványos kültéri és beltéri allergénekre, szervezetünk társadalmi méretekben is egyre inkább át fog alakulni, a későbbiek során az allergia nem okoz annyi tünetet, toleranciatűrés alakul ki.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)