Jump to content

Malac és lencse az asztalon – szerencsehozó népszokások újév napján

2022. 01. 01. 20:58

Szilveszterrel és az újévvel kapcsolatban rengeteg hiedelem él a köztudatban, illetve jó néhány szokás kötődik ehhez a naphoz. Többségük, talán nem véletlenül, a bőséggel, gazdagsággal és a szerencsével kapcsolatos – hangzott el az M1 Híradóban.

Újév napján sok mindent nem szabad csinálni a szerencsétlenség elkerülése végett.

„Különösen a női munkák tilalmasak ezen a napon, mint például a főzés, takarítás, hiszen ezek hétköznapi cselekedetek, ilyenkor pedig az ünnepre kell odafigyelni” – mondta Sándor Ildikó néprajzkutató. Hozzátette, hogy ünnepnapon a földeken nem folyt a munka, ezért a férfiaknak könnyebb volt betartani azt, hogy ne dolgozzanak. Az egyedüli munka, amit ekkor elvégeztek, a jószágok ellátása volt, hiszen ők nem maradhattak élelem nélkül.

Újév első napján tilos a szárnyas fogyasztása, mert elviszi a szerencsét, a malac és a lencse viszont szerencsehozó élelmiszer. Sándor Ildikó elmondta azt is, hogy az éjféli evés és ivás azt a célt szolgálja, hogy egész évben legyen mit fogyasztani, továbbá az is szerencsét hoz, ha az újévben az első vendég férfi.

A zajongás – régebben ostorpattogtatás, harangozás, mostanában petárdázás, trombitálás – pedig az ártalmak, a gonosz, a baj távol tartását, elűzését szolgálják.

(Forrás: biokalauz.co.hu;gasztrokalandok.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)