Jump to content

Új évi fogyókúra: felejtse el a koplalást!

2022. 01. 04. 16:31

Újévkor a legtöbb ember valamilyen fogadalmat tesz: végre tényleg lefogyok, leszokom a dohányzásról, rendbe teszem a pénzügyeimet, többet törődöm a családommal. A leggyakoribb újévi fogadalmak képzeletbeli dobogóján évek óta első helyezett a fogyás.

Rengeteg diétás tippel és mintaétrenddel találkozhattunk az elmúlt években, melyek azonban sokszor vagy nem egészségesek, vagy a fogyókúra befejezése után a leadott kilók könnyen visszakúsznak.

 

Amennyiben komolyabb túlsúlytól szeretnének megszabadulni, és hosszú távra keresnek egészséges étrendet, három remek diétát ajánlunk figyelmükbe.

A mediterrán diéta nem véletlenül vezeti minden évben a fogyókúrák listáját. Hatékonysága mellett az is nagyon népszerűvé teszi, hogy éhezés, önsanyargatás nélkül lehet megszabadulni a felesleges kilóktól, ráadásul az ételek változatosak és finomak. A diétát a Földközi-tenger országainak gasztronómiája ihlette, főként a délolasz és a görög konyhát veszik alapul hozzá.

A mediterrán étrend alacsony telítettzsír-tartalmú ételeket, egészséges olajokat, friss zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz. A gabonákból minden esetben ajánlott teljes kiőrlésűt választani, húsokból pedig a fehér, könnyű húsú szárnyasok, a halak és a tenger gyümölcsei a legjobb választás.

Tiltólistán van a cukor, a feldolgozott húsok, a finomított gabona és a túlzott sófogyasztás, de ezeken kívül minden másban nagyon megengedő a diéta, hiszen az egy pohár vörösbort és a kávéfogyasztást sem korlátozza, természetesen cukor nélkül.


(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)