Jump to content

Mi kell a minőségi alváshoz?

2022. 03. 10. 11:42

Az alvás és a mentális egészség közötti kapcsolat soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. Az alvás minőségének jelentős romlása a világjárvány egyik jellemző következménye. A hazai kutatások megerősítik a nemzetközi tapasztalatokat: nálunk minden vizsgált felnőtt korú emberből közel a fele szenved alvászavaroktól.

A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató vizsgálatai, valamint az alvásszövetség alvásorvosi rendelései arról számolnak be, ha romlik az alvás minősége, azok mind a fizikai, mind a mentális egészségre negatív hatással vannak.

Az alvászavar leggyakrabban alvatlanságot jelent, magában foglalhatja az elalvási vagy átalvási nehézségeket, a korai vagy éjszakai felébredést vagy a rossz alvásminőséget, a fáradt hajnali-reggeli ébredéseket.

A legjobb védekezés az álmatlanság ellen az alváshigiénia javítása és az ehhez kapcsolódó tevékenységekben való részvétel – hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség elnöke, G. Németh György. A jó minőségű alváshoz elengedhetetlen a megfelelő alváskörülmények megteremtése.

 

 

Március 17-én tartják több ország mellett Magyarországon is az alvás világnapját. Ez azért is fontos, mert rámutatnak, hogy milyen fontos a jó alvás – magyarázta. Ezen a napon a világ számos országában orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy bemutassák:

az álmosság és az alvatlanság egyre inkább népbetegség; megelőzésére, kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk.

Ugyan mindenki érzi egy fáradtabb reggelen, hogy éjszaka rosszul aludt, de hogy mit lehet az ellen tenni, hogy jobban aludjunk, már kevesen tudják.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)