Jump to content

A magyarok pesszimistábbak az unió átlagánál a zöld átállást illetően

2022. 03. 23. 10:14

A kutatás szerint a magyarok 52 százaléka úgy gondolja, az éghajlatváltozás kezelésére irányuló politikák nyomán több munkahely fog megszűnni, mint amennyi létrejön és az éghajlat-politikai intézkedések rontani fogják az életminőségét.

Az európaiak 61 százaléka vélekedett úgy, hogy a zöld átállás javítani fogja életminőségét - ismertették.
A magyar válaszadók egyharmada úgy véli, hogy az éghajlati vészhelyzetet 2050-re kézben fogják tartani, 62 százalék szerint pedig az évszázad közepén is komoly problémákkal kell számolni.

A magyarok 20 százaléka, ezen belül a 20 és 29 év közöttiek 35 százaléka arra számít, hogy az éghajlatváltozás miatt másik régióba vagy országba kell majd költöznie.

A felmérésből az is kiderül, hogy az amerikaiak 57 százaléka, míg a kínaiak 67 százaléka gondolja úgy, hogy a zöld átállás a gazdasági növekedés forrása lesz a jövőben.

Teresa Czerwinska, az EBB alelnöke a közlemény szerint elmondta: a magyarok nagyon különbözően vélekednek arról, hogy milyen hatással lehet a zöld átállás az életminőségre, miközben nem számítanak arra, hogy az éghajlat-politikai intézkedések fellendítenék a munkaerőpiacukat.

A fiatalabb nemzedék egy része különös figyelemmel kíséri, miként kényszerítheti őket a jövőben költözésre az éghajlatváltozás, és arra számítanak, hogy munkahelyet kell váltaniuk a zöld átállás nyomán - emelte ki.

Arra is kitért, hogy az EU klímabankjaként felelősségük, hogy meghallgassák ezeket az aggodalmakat, és együtt dolgozzanak a politikai döntéshozókkal és az ágazati partnerekkel az aggályok konkrét kezelésén.

Az EBB az Európai Unió hitelezéssel foglalkozó szerve és a világ legnagyobb multilaterális hitelezője az éghajlatvédelmi projektek terén - olvasható a közleményben.

(Forrás: biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)