Jump to content

Az irritábilis bélszindróma elleni küzdelem legjobb módszerei

2022. 05. 24. 16:33

Sokunkat érintenek kellemetlen hasi problémák. Mindennapjainkban kalóriadús, „haszontalan” ételek tömkelegét fogyasztjuk, amelyek nem kímélik szervezetünket. Ennek következménye lehet az IBS nevű betegség, amely igen súlyos tüneteket okoz.

 

Az irritábilis bélszindróma (IBS) talán a leggyakoribb krónikus gyomor-bél működési rendellenesség, amely fájdalmas és kínos pillanatokat okozhat. Számos embert érint a világon. Kialakulásának oka nem szervi jellegű. Ezt az állapotot a bél–agy kölcsönhatás zavarainak is nevezik.

A helytelen táplálkozás eredményeként az emésztőrendszer nagyon érzékennyé válik. Így bizonyos ételek és italok fájdalmas tüneteket produkálnak, ezért ezek fogyasztását a lehető legkevesebbre kell csökkenteni.

A betegség gyógyszerekkel kezelhető, de végleges megoldást nem nyújt. A panaszok csökkentése természetes módszerekkel hatásos igazán.

Bizonyos tüneteket azok is tapasztalhatnak, akik nem szenvednek IBS-ben. Az irritábilis bélszindrómával diagnosztizált emberek azonban gyakrabban és hosszabb időn keresztül tapasztalják meg azokat – írja cikkében a Mirror.

Melyek az IBS fő tünetei?

  • Gyomorfájdalom vagy görcsök.
  • Puffadás.
  • Hasmenés.
  • Székrekedés.

Azok számára, akik IBS-ben szenvednek, fontos szabály, hogy a FODMAP élelmiszerek kerülendők!

A FODMAP-ok (fermentábilis oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliszacharidok) olyan szénhidrátok, amelyeket a belek nehezen tudnak megemészteni. Minden ember másként reagál ezekre a szénhidrátokra. Vannak, akiknél semmilyen problémát nem okoz, míg másoknál emésztési zavarok, súlyosabb esetben irritábilis bélszindróma alakulhat ki.

Ennek oka, hogy ezek a szénhidrátok vizet vonzanak a belekbe, amely növeli a gázképződést, puffadt hasat eredményez, majd fájdalomhoz, esetleg hasmenéshez vezet.

Ilyen ételek például:

  • Egyes tejtermékek (tej, fagylalt, sajt, joghurt).
  • Bizonyos gyümölcsök (őszibarack, görögdinnye, körte, mangó, alma, szilva, nektarin).
  • Hüvelyesek (csicseriborsó, bab, lencse).
  • Magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup.
  • Édesítőszerek.
  • Búzaalapú kenyér, gabonafélék és tésztafélék.
  • Bizonyos zöldségek (articsóka, spárga, brokkoli, hagyma, kelbimbó).

A kávé mindenképpen kerülendő! A koffein fokozhatja a hasmenést, amely az IBS másik fő tünete, így az ebben a betegségben szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása.

A fájdalmas panaszokra jótékony hatással van a zöld, édeskömény-, kamilla- vagy édesgyökértea.

(Forrás: biokalauz.co.hu;szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)