Jump to content

A túlzott izzadás akár komoly betegség tünete is lehet

2022. 07. 08. 14:10

Hónaljnál lévő izzadságfolt, átázott cipő, csöpögő tenyér. Van, akinél nem kell ehhez kánikula. Mi állhat a hiperhidrózis hátterében? Többek között erre a kérdésre is keresték a választ a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Néhányan évszaktól függetlenül is gyakran izzadnak. Nem tűnik komoly problémának, de vannak, akiknek állandóan izzad a tenyere, ami számtalan kellemetlen helyzetet teremthet.

Nagy Éva bőrgyógyász, kozmetológus kifejtette, az emberi bőrön kétmilliótól négymillióig található meg verejtékmirigy.

Legnagyobb számban a hónaljban, a tenyéren és talpon, valamint lágyéktájon és a fejbőrben találhatók. Hozzátette, két nagy csoportra oszthatók, ekrin verejtékmirigyekre és apokrin verejtékmirigyekre. 

Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. A fokozott verejtékezés (hyperhidrosis) azonban lehet egyes betegségek tünete is.

A hiperhidrózis nagy mennyiségű izzadás termelődését jelenti, ami vagy bizonyos testrészekhez kötődik, vagy az egész testet érinti, anélkül, hogy a fiziológiai, tehát a normál szabályozó mechanizmusok működésbe lépnének.

Fokozott szimpatikotónusról van szó, ami azt jelenti, hogy a hőszabályozási mechanizmusban rövidzárlat következik be.

A fokozott verejtékezés lehet egyes betegségek tünete is, de társulhat bizonyos állapotokhoz vagy életmódbeli szokásokhoz is.

Gyakran előfordul fokozott verejtékezés kövérség esetén, mert az állandó többletterhet jelent a szervezet számára. Fokozott verejtékezés előfordulhat még nagyobb mérvű alkoholfogyasztás, erős cigarettázás, rendszeres aszpirinfogyasztás esetén is. A pszichés problémák, a szorongás gyakran jár izzadékonysággal.

A bőrgyógyász szerint mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, amennyiben fokozott izzadással küzdünk.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)